Mediji: Izraelski satelit snimio ruske stelt avione "Suhoj Su-57" u Siriji

Ovo je prvi put da se takvi avioni vide u Siriji i nejasno je da li Rusija planira da ih koristi u napadima s obzirom da su još u razvojnoj fazi, navode isti izvori. Takođe podsjećaju da se "Su-57" smatra petom generacijom klase koja uključuje američke avione "F-22" i "F -35", a koje je nabavio Izrael i za koje bi ruski avion trebalo da predstavlja odgovor
227 pregleda 10 komentar(a)
Suhoj 57, Foto: Shutterstock
Suhoj 57, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.02.2018. 19:33h

Izraelski satelit je snimio ruske avione tipa stelt "Suhoj Su-57" u Siriji, objavili su izraelski mediji.

Satelitski operater iSi (Imidž sat internešenel) saopštio je da je satelit "Eros B" primijetio dva takva aviona u vazdušnoj bazi Kmeimim u sirijskoj priobalnoj provinciji Latakija. U saopštenju se navodi da "Su-57" još nije potpuno operativan i da će Rusija po svoj prilici koristiti Siriju kao poligon za testiranje tog aviona.

Izraelski mediji podsjećaju da je u vijestima iz Rusije prije nekoliko dana navedeno da je Moskva pojačala svoje snage u Siriji sa nekoliko aviona, uključujući najnovije borbene letjelice.

Ovo je prvi put da se takvi avioni vide u Siriji i nejasno je da li Rusija planira da ih koristi u napadima s obzirom da su još u razvojnoj fazi, navode isti izvori. Takođe podsjećaju da se "Su-57" smatra petom generacijom klase koja uključuje američke avione "F-22" i "F -35", a koje je nabavio Izrael i za koje bi ruski avion trebalo da predstavlja odgovor.

Izraelski komentatori danas navode da nema vojnog opravdanja za razmještanje najusavršenijeg "stelt" borbenog aviona u Siriji. Neki eksperti potvrdili su da je objašnjenje da će "Su-57" da služi za obuku. Druga teorija je da će se ti avioni suprotstaviti narednim američkim vazdušnim udarima u istočnoj Siriji protiv ruskih plaćenika.

Bonus video: