Si: Kina mora sačuvati ekonomsku i društvenu kontrolu

Si je kazao da epidemija utiče na ekonomiju i da je potrebna akcija da sa sačuva kineski industrijski lanac i preduzeća ohrabre da nastave proizvodnju
795 pregleda 0 komentar(a)
Vladini radnici čekaju pacijente ispred bolnice u Vuhanu, Foto: AP
Vladini radnici čekaju pacijente ispred bolnice u Vuhanu, Foto: AP

Kina mora uložiti sve napore da sačuva ekonomsku i socijalnu kontrolu i izbjegavati paniku koja bi mogla dovesti do sekunadarnih “katastrofa” dok se bori sa epidemijom koronavirusa, rekao je predsjednik Si Đinping

Njegov govor Stalnom komitetu Politbiroa 3. februara, juče je integralno objavio “Kjuši”, vodeći teorijski časopis Komunističke partije.

Si je pozvao zvaničnike da pripreme strategiju za zaštitu ekonomije dok se bore da obuzdaju širenje virusa, prenio je Rojters.

On je kazao da epidemija utiče na ekonomiju i da je potrebna akcija da sa sačuva kineski industrijski lanac i preduzeća ohrabre da nastave proizvodnju.

Kina “i dalje mora da se pridržava ovogodišnjih ciljeva ekonomskog i društvenog razvoja,” kazao je Si.

Veliki projekti, posebno oni u proizvodnji, trebalo bi da počnu izgradnju na vrijeme, a povećanje potrošnje je važno za borbu protiv uticaja epidemije, poručio je Si.

Epidemija je otkrila “nedostatke i mane” u nacionalnom upravljanju, rekao je, ističući to kako je industrija divljih životinja i dalje ogromna uprkos jasnim rizicima od konzumiranja, i kako su državne rezerve zdravstvenog materijala ozbiljno neadekvatne.

Epidemija, za koju se vjeruje da potiče sa pijace divljači u centralnoj pokrajini Hubej, predstavlja veliki izazov za Komunističku partiju da suzbije širenje i svede ne minimum štetu po ekonomiju.

Osamdesetogodišnji kineski turista zaražen koronavirusom umro je u Francuskoj i postao prva žrtva te epidemije u Evropi i četvrta izvan kontinentalne Kine.

Prema podacima koje je juče objavio Peking, zaraženo je 66.492 osobe, a umrlo 1.523, uglavnom u Hubeju. Izvan kontinentalne Kine je oko 500 slučajeva u dvadesetak država i teritorija, i četiri žrtve - u Japanu, Hongkongu, na Filipinima i u Francuskoj.

U francuskom slučaju, Kinez je umro u bolnici Biša u Parizu od plućne infekcije usljed virusa sličnog gripu, saopštile su vlasti.

“Moramo pripremiti naš zdravstveni sistem za moguću pandemiju i širenje virusa po Francuskoj,” kazala je ministarska zdravlja Anjes Buzin.

Robin Tomson, ekspert za matematičku epidemiologiju na britanskom Univerzitetu Oksford, kazao je da smrti slučaj nije iznenađenje s obzirom na skoro 50 slučajeva u Evropi.

“Najvažnije je istaći, međutim, da još nema produženog prenošenja sa osobe na osobu u Evropi,” dodao je.

Nakon produženog odmora povodom novogodišnjih praznika, Kinezi moraju hitno da se vrate na posao, ali su neki gradovi i dalje blokirani, ulice puste, radnici nervozni, a zabrane putovanja i naređenja o karantinu na snazi širom zemlje.

Mnoge fabrike su i dalje zatvorene, što remeti globalne lance snabdijevanja, od proizvođača pametnih telefona do automobilske industrije.

Ove nedjelje je bilo nade da bolest dostiže vrhunac u Kini, ali cifre i dalje rastu.

Od bolesti, zvanično nazvane Kovid-19, umrlo je oko dva odsto zaraženih. Širi se brže nego što je bio slučaj sa drugim respiratornim virusima tokom ovog vijeka.

Jedan kineski zvaničnik se trudio da zvuči optimistično.

Uticaj ove epidemije na kinesku ekonomiju biće kratkoročan i privremen” rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Ćin Gang na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

“Kada se epidemija završi, oslabljena potražnja potrošača će se pokrenuti i ekonomija će se snažno oporaviti”.

Ekonomske posljedice se osjećaju daleko od Kine, pri čemu prekidi u lancu snabdijevanja pogađaju kompanije širom svijeta.

Bonus video: