Moderna džamija u Teheranu razljutila konzervativce

Poslije deset godina gradnje, džamija vrijedna 16 miliona dolara napokon je završena, a očekuje se da će biti otvorena za javnost u narednim mjesecima
157 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2018. 12:07h

U centru iranske prijestonice nedavno je izgrađena „avangardna džamija“, sa čijih bi se minareta čuli uzvici konzervativaca - kada bi ih bilo, navodi AP.

Moderna građevina, koja se prostire na površini od 25.000 kvadratnih metara, nalazi se na važnoj raskrsnici u centru grada, u popularnoj trgovačkoj zoni kod gradskog pozorišta i Teheranskog univerziteta, u kojoj se inače održavaju kulturne i umjetničke manifestacije.

Poslije deset godina gradnje, džamija vrijedna 16 miliona dolara napokon je završena, a očekuje se da će biti otvorena za javnost u narednim mjesecima.

Arhitekte koje stoje iza novoizgrađene džamije Vali-e-Asr su se, umjesto tradicionalnih okruglih kupola i izdignutih minareta, opredijelile za moderan talasasti dizajn sa sivim kamenom i betonom, tvrdeći da je to savršena dopuna okolne arhitekture i da podsjeća na jednostavnost ranog islama.

Nova građevina je, međutim, razljutila konzervativce, koji je vide kao dio „sekularnog juriša“ na Islamsku Republiku, a vlasti optužuju za „izdaju“ jer su dozvolile njenu gradnju.

Reza Danešmir, jedan od arhitekata, kaže da se mjesecima borio prije nego što je konačno ubijedio vlasti da se tradicionalna džamija ne bi uklopila u okruženje, a slučaj je čak iznio pred parlamentarni odbor.

Gradski zvaničnici su prvobitno negodovali, rekavši da tada planirana građevina ne liči na džamiju i nema uobičajeni oblik džamije, te da ne može da se gradi, ali je Danešmir na kraju ipak uspio da ih ubedi da dozvole gradnju.

„Željeli smo da to bude avangardni projekat, a ne konzervativni i zaostali“, objašnjava arhitekta.

Danešmir i njegova dizajnerka Ketrin Spiridonof ističu da džamije imaju mnogo oblika i veličina, i da je prva džamija, sagrađena u vrijeme proroka Muhameda, bila jednostavna građevina bez kupola i minareta.

Student Nima Borzui (18) priznaje da prvobitno nije ni znao da je novoizgrađena moderna zgrada zapravo džamija, ali kaže da odobrava tu ideju.

„Duhovni aspekt džamije je važniji od njene arhitekture. Nije važno ako ne slijedi stereotip arhitekture džamija koje imaju kupole ili minarete. To je svakako mjesto za molitve“, rekao je iranski student.

Nova džamija je, ispostavilo se, postala najnovije poprište u dugogodišnjem kulturnom ratu između konzervativaca i iranske umjetničke zajednice koja se nadala većoj otvorenosti otkako je Hasan Rohani, relativno umjerenih shavatanja, izabran za predsjednika Irana 2013. godine, zaključuje američka agencija.

Galerija