Veliki povratak Bajdena: Osvojio devet država

Bajden je pobijedio u Virdžiniji, Sjevernoj Karolini, Tenesiju, Alabami, Arkansou, Oklahomi, Minesoti, Masačusetsu i Teksasu
5242 pregleda 2 komentar(a)
Bajden pred pristalicama u Los Anđelesu, Foto: AP
Bajden pred pristalicama u Los Anđelesu, Foto: AP
Ažurirano: 04.03.2020. 10:55h

Nakon izbora u "super utorak", demokratski predizbori sveli su se na borbu između dva kandidata - senatora Bernija Sandersa i bivšeg potpredsjednika, Džoa Bajdena - budući da su ostali kandidati osvojili zanemariv broj delegata.

Bajden pobjeđuje u najmanje devet od 14 država u kojima su održani demokratski predizbori na tzv. "super utorak", kada se bira velik broj delegata koji odlučuju o demokratskom kandidatu na predsjedničkim izborima.

Bajden je pobijedio u Virdžiniji, Sjevernoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Arkansou, Minesoti, Masačusetsu, Alabami i Teksasu.

Sanders pobjeđuje u svojoj državi Vermont, Koloradu i Juti.

U Mejnu su izjednačeni.

Očekuje se Sandersova pobjeda u Kaliforniji

U Kaliforniji, koja nosi najviše delegata, njih 415, Sanders nakon oko 44 posto prebrojanih glasova, ima 31, sedam posto glasova birača, a Bajden 22,6 pa se očekuje da će Sanders odnijeti pobjedu u toj državi.

Međutim, Bajden je iznenađujuće dobro prošao u Kaliforniji, sklonoj progresivnim kandidatima, prenosi Indeks.

Demokratski establišment, nasuprot Sandersu kojeg smatraju preradikalnim da bi pobijedio Trampa, podržava Bajdena, koji se činio gotovim nakon što je doživio poraz u februaru u prvim državama u kojima su održani predizbori.

Bajdenov uspon započeo je u subotu kada je pobijedio u Južnoj Karolini, nakon što se isprva činilo da glasove umjerenih demokrata uzima Pit Butidžidž, koji je u međuvremenu odustao od trke.

"Ovo je kampanja za one koji su poniženi, otpisani i odbačeni", poručio je Bajden pristalicama u Los Anđelesu.

"Prije samo nekoliko dana mediji i analitičari proglasili su ovu kampanju mrtvom", dodao je Bajden.

Sandersova pozicija u lijevom krilu stranke i kod mlađih birača ostaje vrlo snažna.

"Večeras vam govorim s apsolutnom samouvjerenošću da ću osvojiti demokratsku nominaciju", rekao je Sanders u svojoj saveznoj državi Vermont, koju kao nezavisni senator predstavlja od 2007.

Afroamerikanci i žene za Bajdena, Latinoamerikanci za Sandersa

Sanders je zagovornik javnog zdravstva, želi preraspodijeliti bogatstvo i uvesti veće poreze bogatima, dok je Bajden predstavnik tradicionalne demokratske struje te je upozorio da su Sandersovi planovi za zdravstvo finansijski neodrživi.

"Ovo će biti suprotstavljene ideje", kazao je Sanders.

Bijden je upozorio da će Sandersove politike ići na ruku Donaldu Trampu jer su neprihvatljive za umjerene glasače.

Taj je argument osnažio Bajdenov uspjeh u državama poput Sjeverne Karoline, koju je 2016. osvojio Tramp, i Minesote, koju Tramp smatra važnom za pobjedu 2020.

Prema izlaznoj anketi NBC-ja, u državama gdje su održani izbori u utorak, većini glasača bitnije je da demokratski kandidat može pobijediti Donalda Trampa nego da se slažu s njegovim idejama.

Bajden je u utorak osvojio većinu glasova birača koji smatraju da je važnije pobijediti Trampa.

Bajdenove šanse rastu jer se idući izbori održavaju u konzervativnijim državama Srednjeg Zapada, poput Mičigena i Ohaja, u kojima će odlučiti glasovi radničke klase.

Te su države na prethodnim izborima izabrale Trampa i uveliko pridonijele njegovoj pobjedi te će imati važnu ulogu i na ovim izborima.

Džordžija, s velikim udjelom Afroamerikanaca u stanovništvu kod kojih Bajden uživa veliku podršku, takođe će vjerovatno glasati većinski za njega.

Florida, s 219 delegata, takođe je važna, a u njoj, prema istraživanjima javnog mnjenja, Bajden ima veću podršku.

Bajden ima podršku bijele srednje klase iz predgrađa

Bajden je u utorak pokazao da ima snažnu podršku bijele srednje klase iz predgrađa, kod koje su značajnu podršku imali senatorica Elizabet Voren, Butidžidž i senatorka Ejmi Klobučar.

Bajden je osvojio i više glasova žena od Sandersa pa je tako, na primjer, u Sjevernoj Karolini dobio dvostruko više glasova žena od glavnog protivkandidata, prema izlaznoj anketi Edison Researcha.

Sanders pak ima veću podršku Latinoamerikanaca, najbrže rastuće grupe unutar Demokratske stranke, koji su pomogli Sandersu da vodi u Kaliforniji te zbog kojih je bio blizu Bjdena u Teksasu.

Ko su gubitnici večeri?

Gubitnik "super utorka" je Majkl Blumberg, kojem izlazne ankete predviđaju pobjedu samo na Američkoj Samoi.

Vođa njegove kampanje kazao je da će on u srijedu "ponovo procijeniti" svoju kandidaturu, što je odmah dovelo do spekulacija da bi se mogao povući.

I za senatorku iz Masačusetsa Elizabet Voren radi se o velikom porazu. S Blumbergom, "ona je velika gubitnica ove večeri; nije se čak ni kod sebe približila pobjedi", napisao je na Tviteru predsjednik Tramp.

"Super utorak" je najvažniji dan u trci za Bijelu kuću kada glasa 14 američkih saveznih država - Kalifornija (415 delegata), Teksas (228), Virdžinija (99) , Masačusets (91), Tenesi (64), Alabama (52), Arkanso (31), Oklahoma (37), Minesota (75), Vermont (16), Kolorado (67), Juta (29), Sjeverna Karolina (110) i Mejn (24).

Ulog superutorka je veliki, 1.357 delegata za nacionalnu demokratsku konvenciju na kojoj se formalno bira predsjednički kandidat.

Kandidatima je potreban 1.991 delegat da bi dobili nominaciju. "Prije super utorka" podijeljena su samo 155 kandidata u četiri savezne države.

Pobjeda u određenoj saveznoj državi ne znači i kompletan broj delegata, već se oni kandidatima raspoređuju prema postotku glasova koji su dobili.

Bonus video: