UPOZORENJE DA SE NE KRŠI SOCIJALNA DISTANCA ZA USKRS

Broj žrtava koronavirusa premašio 100.000: Vjernici ispred ekrana, ekonomije se oprezno bude

Nakon dvonedjeljnog zamrzavanja svih ekonomskih aktivnosti koje nisu neophodne, Španija je odlučila da dozvoli fabrikama i gradilištima da nastave rad
20545 pregleda 1 komentar(a)
Ispovijedanje na otvorenom: Varšava, Foto: AP
Ispovijedanje na otvorenom: Varšava, Foto: AP
Ažurirano: 10.04.2020. 21:42h

Broj žrtava koronavirusa premašio je 100.000, dok su vjernici širom svijeta obilježavali Veliki petak, kao nijedan do sada - ispred kompjuterskih ekrana umjesto u crkvama.

Neke države su počele oprezno da otvaraju neke segmente zamrlih ekonomija.

Zvaničnici javnog zdravstva su upozoravali ljude da ne krše pravila o držanju socijalne distance za Uskrs i postavljali blokade kako bi spriječili kretanje.

Vlasti u Italiji uz pomoć helikoptera, dronova i pojačanih policijskih kontrola osiguravaju da ljudi ne napuštaju domove za praznik.

Neke crkve su održale virtuelne službe preko interneta, dok su ostale organizovale molitve na otvorenom, koje su vjernici mogli da prate iz automobila.

Italija je jedna od najteže pogođenih pandemijom, sa više od 143.600 slučajeva zaraze. Međutim, prema najnovijim podacima, stopa širenje zaraze usporava, a opada i broj smrtnih slučajeva. I u Španiji, koja ima najviše potvrđenih slučajeva zaraze u Evropi, situacija se popravlja.

Nakon dvonedjeljnog zamrzavanja svih ekonomskih aktivnosti koje nisu neophodne, Španija je odlučila da dozvoli fabrikama i gradilištima da počnu sa radom u ponedjeljak, dok škole, većina prodavnica i kancelarija ostaju zatvorene. Španske vlasti su saopštile da se nadaju da ovaj potez neće izazvati značajan porast broja zaraženih.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejsus je upozorio da bi prerano ukidanje ograničenja moglo “dovesti do smrtonosne ponovne pojave”.

U Italiji, industrijski lobiji u regijama na koje otpada 45 odsto ekonomskog proizvoda zemlje, pozvali su vladu da ublaži dvonedjeljnu blokadu svih proizvodnih djelatnosti koje nisu neophodne, rekavši da država “rizikuje da definitivno ugasi motor, i da je sa svakim danom sve veći rizik da neće moći da ga upali”.

Prema podacima na sajtu Worldometer, broj žrtava je premašio sto hiljada.

Vjeruje se da je stvarni broj žrtava puno veći zbog ograničenog testiranja, različitih pravila za brojanje žrtava i zataškavanja u nekim državama.

Ipak, i u Njujorku, koji je sada epicentar epidemije, ima znakova nade.

Iako je ta država u četvrtak prijavila najsmrtonosniji dan, sa 799 žrtava, smanjio se broj prijema u bolnice, broj poziva hitnoj pomoći i ima slobodnih respiratora.

Pandemija nanosi ogromnu štetu ekonomijama i MMF je upozorio da prijeti najgora recesija od Velike depresije.

Ministri finansija EU su se nakon maratonskih pregovora u Briselu dogovorili o paketu pomoći od 500 milijardi eura za evropske države koje su najteže pogođene pandemijom.

Ministri nisu prihvatili zahtjev Francuske i Italije o podjeli troškova krize izdavanjem takozvanih koronaobveznica.

Iako je paket manji nego što je tražila Evropska centralna banka, ministar finansija Francuske Bruno le Mer je pozdravio dogovor kao najvažniji ekonomski plan u istoriji EU.

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa ukazala je na duboke podjele u Evropi, pošto Italija i Španija optužuju sjeverne države na čelu s Njemačkom i Holandijom da nisu dovoljno solidarne.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je kazala da ne bi trebalo da imaju zajednički dug “zbog situacije naše političke unije”.

“Međutim, postoji toliko načina da pokažemo solidarnost i vjerujem da ćemo naći dobro rješenje”, rekla je kancelarka u četvrtak.

Italijanski premijer Đuzepe Konte je rekao da EU mora odgovoriti na izazov “najvećeg testa od Drugog svjetskog rata”.

Preporučujemo za Vas