FBI raskrinkao pokušaj prodaje 39 miliona nepostojećih maski

"Los Anđeles Tajms" je prvi izvijestio da je FBI otkrio prevaru, koja se vodi do brokera u Australiji i dobavljača u Kuvajtu. Istražitelji su otkrili prevaru jer su proučavali da li može da presretne snabdijevanje savezne vlade preko Zakona o odbrambenoj proizvodnji
3397 pregleda 1 komentar(a)
Proizvodnja maski, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Proizvodnja maski, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Dok su se vlade država i bolnice borile da nabave maske i drugi sanitetski materijal tokom pandemije koronavirusa, prevaranti su pokušali da prodaju lažnu zalihu od 39 miliona maski kalifornijskom sindikatu radnika, piše RTS.

"Los Anđeles Tajms" je prvi izvijestio da je FBI otkrio prevaru, koja se vodi do brokera u Australiji i dobavljača u Kuvajtu. Istražitelji su otkrili prevaru jer su proučavali da li može da presretne snabdijevanje savezne vlade preko Zakona o odbrambenoj proizvodnji.

Službenici službe za zapošljavanje pri najvećem kalifornijskom sindikatu radnika obećali su krajem marta da će milione maski staviti na raspolaganje, pošto su vladine agencije i bolnice planirale da nabave dio zaliha. Ali kako je FBI istraživao, postalo je očigledno da je sindikat prevaren, mada još nije izvršena finansijska transakcija.

"Postoje oportunisti koji traže bilo koju žrtvu," izjavio je Skot Bradi za "Los Anđeles Tajms".

Neki su pokušali da iskoriste pandemiju radi finansijske dobiti, kao što se čini da je slučaj sa lažnim zalihama od 39 miliona maski. Zdravstveni radnici su rekli da su troškovi maski i druge opreme skočili naglo jer je potreba nadmašila raspoloživu ponudu.

"Cijene jednostavnih stvari poput maski porasle su za 10 do 20 puta. Obično bi maska N-95 koštala moju bolnicu negde oko 40 ili 50 centi. Trenutne cene su od pet do sedam dolara po maski", kaže specijalista hitne medicine doktorka.

Muškarac u Džordžiji uhapšen je prošlog petka, nakon što je navodno pokušao da prevari Ministarstvo za boračka pitanja prilikom pregovora o narudžbama za kupovinu sanitetskih sredstava, uključujući milione N95 maski. Muškarac je želio da naplati 7,50 dolara po maski koja inače košta 50 centi.

Agenti kalifornijskog ministarstva pravde takođe su zaplenili velike zalihe medicinskih maski i zaliha koje su se čuvale u magacinima okruga Alameda prošlog utorka. Oko 50.000 - uključujući 1.000 N95 maski - navodno je zaplenjeno iz samo jednog od tri magacina.

"Agenti su zaplenili brojne N95 maske, hirurške maske i druge predmete", saopštila je služba za medije kalifornijskog ministarstva pravde.

Bonus video: