Kineski srednjoškolci se vraćaju na nastavu uz visoke zaštitne mjere

Kina, prva zemlja pogođena kovidom-19, zatvorila je sve škole krajem januara neposredno pred lunarnu Novu godinu i nastava se od tada odvijala preko interneta. Manje naseljene provincije Ćinghaj na severozapadu i Guidžu na jugozapadu prve su u martu postepeno organizovale povratak u školu
440 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kineski srednjoškolci danas se vraćaju na nastavu u velikim gradovima Pekingu i Šangaju, uz merenje temperature, nošenje maski i druge zaštitne mere za sprečavanje širenja koronavirusa, posle skoro četiri mjeseca odsustvovanja zbog epidemije.

Kina, prva zemlja pogođena kovidom-19, zatvorila je sve škole krajem januara neposredno pred lunarnu Novu godinu i nastava se od tada odvijala preko interneta. Manje naseljene provincije Ćinghaj na severozapadu i Guidžu na jugozapadu prve su u martu postepeno organizovale povratak u školu.

U Pekingu je danas dozvoljen povratak u razrede samo gimnazijalcima završne godine da pripreme "gaokao" ispit za upis na univerzitet, najvažniji u kineskom školovanju. U Šangaju je dozvoljeno i učenicima poslednje godine srednjih škola da se vrate na nastavu.

Iako je Kina u velikoj mjeri suzbila širenje virusa, od koga je zvanično umrlo 4.633 osoba u zemlji, strahuje sada od drugog talasa zaraze sa takozvanim "uvezenim" slučajevima, najvećim dijelom Kineza koji se vraćaju u zemlju.

Strah od virusa se i dalje osjeća čak i u Pekingu koji je pretvoren u veliki sanitarni zid, sa uvedenim karantinom od 14 dana za sve koji dolaze u grad.

Ispred ulaska u gimnaziju Čengdžinglun, jedan zaposleni dezinfekcionim sredstvom posipa trotoar.

Zbog razdaljine učenici se vraćaju u malim grupama. Dočekuje ih osoblje u zaštitnim kombinezonima i ulaze u šator gde se radi dezinfekcija.

Jedan od đaka, koji je metroom došao do škole prvi put posle više mejseci, rekao je da je ponio maske, kese za đubre i dezinfekciono sredstvo.

Ministarstvo obrazovanja navelo je da je obavezno da se svakom đaku meri temperatura prije ulaska na nastavu.

Prema slikama objavljenim u dnevnim listovima gimnazijalci sjede za stolovima razmaknutim jedan od drugog i drže maske na licu.

Na društvenoj mreži Vajbo prenosi se video snimljen u Hangdžuu, na istoku, kako mali đaci nose smiješne kape sa antenama koje treba da osiguraju da drže razmak od jednog metra od svojih drugara.

U Šangaju neke ustanove predvidjele su specijalne prostorije da se izoluju đaci koji imaju višu temperaturu, navelo je ministarstvo.

Na ulazima u škole đaci se pažljivo drže razmak i svi nose maske, prenosi izvještač Frans presa.

Pored ove posebne atmosfere učenici su uznemireni i zbog dugog odsustvovanja sa časova i pritiska kineske mature. Taj vrlo selektivan ispit, od koga svi učenici strahuju, neophodan je za upis na univerzitet. Ove godine je zbog epidemije datum ispita vanredno pomjeren za mjesec dana, na početak jula.

U vrijeme kada većina osnovnih škola i univerziteta ostaje zatvorena ministarstvo zdravlja u subotu je preporučilo da se ograniči do 14.30 internet nastava da bi se zaštitio vid najmlađih đaka, i da ne bude u intervalima dužim od 20 minuta.

Bonus video: