NOVI TALAS

Dnevni broj novozaraženih od koronavirusa u Iranu ponovo prešao 1.000

U poslednja 24 časa zabilježeno je 1.112 novozaraženih koronavirusom, tako da je ukupan broj zaraženih 92.584 u zemlji, rekao je Kijanuš Džahanpur, portparol ministarstva zdravlja
532 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Teherana, Foto: Beta/AP/Vahid Salemi
Detalj iz Teherana, Foto: Beta/AP/Vahid Salemi

Broj novozaraženih od koronavirusa u Iranu ponovo je prešao 1.000 za jedan dan, prema danas objavljenim podacima u Teheranu gdje vlasti i dalje poziva građane da se drže mjera predostrožnosti zbog epidemije.

U poslednja 24 časa zabilježeno je 1.112 novozaraženih koronavirusom, tako da je ukupan broj zaraženih 92.584 u zemlji, rekao je Kijanuš Džahanpur, portparol ministarstva zdravlja.

Juče je javljeno da je broj novozaraženih za jedan dan pao na 991, prvi put ispod 1.000 od 10. marta.

U proteklom danu umrla je još 71 osoba od Kovida-19 čime je ukupno od te bolesti umrlo 5.877 ljudi u zemlji, rekao je portparol. 

Iran koji je objavio prvi slučaj zaraze od virusa na svojoj teritoriji u februaru daleko je najteže pogođena zemlja pandemijom na Bliskom istoku.  

Od 11. aprila država je dozvolila postepeno otvaranje trgovina. Ipak ostaju zatvorene škole, univerziteti, vjerski objekti, bioskopi, stadioni i druga mjesta gdje se okuplja više ljudi. Od subote Iran živi po posebnom režimu vjerskog mjeseca, Ramazana.

Iako su vlasti u nedelju nagovijestile mogućnost ponovnog otvaranja džamija u manje pogođenim zonama, veliki broj zvaničnika stalno poziva stanovništvo da poštuju propise socijalnog distanciranja i da izlaze što je manje moguće da bi se izbjegao drugi talas zaraze.