"PLAN ZA REAGOVANJE NA PANDEMIJU"

NATO se priprema za drugi talas zaraze

Rusija i Avganistan bilježe najveći dnevni porast novih slučajeva obolijevanja od kovida-19
10161 pregleda 1 komentar(a)
Dezinfekcija u Nepalu, Foto: AP
Dezinfekcija u Nepalu, Foto: AP

NATO vojna alijansa, prema pisanju njemačkog magazina „Špigl“, strahuje od drugog talasa zaraze koronavirusom i odlučila je da sastavi vojni operativni plan kako bi se bolje pripremila za novu epidemiju.

Prema izvještaju u koji je magazin imao uvid, NATO ambasdadori su prošle nedjelje na tajnom sastanku sa generalnim sekretarom Alijanse, Jensom Stoltenbergom odlučili da razviju operativni plan, sa ciljem da bude usvojen na sastanku NATO ministara odbrane u junu. "Špigl“ u tekstu ne navodi izvor ove informacije.

Stoltenberg je na tajnom sastanku kazao da bi bolje koordinisan odgovor na drugi talas epidemije koronaviursa bio test za kredibilitet i koheziju unutar Alijanse, prenosi njemački magazin.

Generalni sekretar je takođe navodno predložio zajedničku nabavku opreme za ličnu zaštitu i ljekova preko NATO agencije za podršku u nabavku.

Ambasadori su takođe pristali da razviju dugoročniji „plan za reagovanje na pandemiju“.

Inicijativa je uslijedila nakon što su pojedine članice Alijanse izrazile nezadovoljstvo zbog toga što NATO nije dovoljno pripremljen za pandemiju, navodeći kao primjer vojne letove podrške ili vazdušni transport pacijenarta. „Tek nakon dužeg perioda konfuzije avioni su mogli da lete iznade Evrope u okviru pojednostavljene procedure bez izdavanja pojedinačnih dozvola“, navodi „Špigl“.

Dok vojni savez priprema za drugi talas pandemije, a broj zaraženih se premašio cifru od 3,5 miliona, građane od Evrope do SAD je lijepo proljećno vrijeme i popuštanja mjera izmamilo na ulice.

Španija i Italija, dvije evropske države koje su najteže pogođene u pandemiji, počinju da izlaze iz dugih i strogih karantina dok su Rusija i Avganistan prijavili najveći dnevni broj novooboljelih.

U Rusiji, gdje se od kovida-19 razbolio premijer Mihail Mišustin, juče je zabilježeno 10 633 nova slučaja, a prijavljeno je još 58 žrtava, prenio je Rojters.

U Moskvi, koja je centar epidemije u Rusiji, oko dva odsto populacije zaraženo je virusom, kazali su zvaničnici. „Prijetnja je očigledno u porastu“, kazao je gradonačelnik Sergej Sobjanjin.

Avganistan je potvrdio 235 novih slučajeva, što je takođe najveći broj novih pacijenata na dnevnom nivou dok je tokom noći preminulo 12 osoba.

Do porasta broja zaraženih došlo je nakon što je trećina nasumično testiranih osoba u Kabulu bila pozitivna na kovid-19, što je izazvalo strahove od rasprostranjene neprimjećene zaraze u jednoj od najslabije pripremljenih država na svijetu.

Ova bolest mogla bi izazvati ogromnu kolateralnu štetu među najranjivijim stanovnicima Avganistana. Organizacija „Save the Children“ već je upozorila da je karantin - koji se u velikoj mjeri ignoriše - izložio riziku od gladi 7 miliona djece.

Indija je takođe prijavila više od 2 600 novozaraženih, što je najveći skok za jedan dan, prenijela je agencija AP.

Broj žrtava u Velikoj Britaniji juče je iznosio 28 446, a jedan ministar odgovarajući na pitanje zašto je Britanija sada, poslije Italije, najteže pogođena država u Evropu, kazao da ne treba žuriti sa zaključcima i da cijela slika još nije jasna.

Porast broja mrtvih u Britaniji
Porast broja mrtvih u Britaniji(Foto: AP)

Gostujući juče na televiziji Skaj njuz, ministar saobraćaja Grant Šaps je odbacio sugestije da dokazi o visokoj stopi smrtnosti ukazuju da je vladina reakcija na epidemiju bila loša.

„Morate na to gledati tokom mnogo dužeg perioda. Bojim se da ćemo morati da gledamo period od godinu dana. Ne izbjegavam pitanje ali prosto nemam odgovor. Cijela ta metrika je mnogo kompleksnija od onoga što vi mislite“.

Sa druge strane u Kini, koja je prijavila dva nova oboljela, primijećen je povećan broj posjetilaca turističkim atrakcijama koje su nedavno ponovo otvorene.

Skoro 1,7 miliona ljudi posjetilo je parkove u Pekingu tokom prva dva dana maja, a glavni turistički lokaliteti Šangaja dočekali su više od milion posjetilaca, prema izvještajima kineskih medija.

Mnoga mjesta su ograničila broj posjetilaca na dnevnom nivou na 30 odsto ili manje u odnosu na kapacitete kako bi se smanjila gužva.

Od koronavirusa u svijetu je umrlo više od 240.000 ljudi, uključujući više od 66.000 u SAD, a cifru od više od 24.000 umrlih premašile su i Italija, Britanija, Francuska i Španija, prema podacima Univerziteta “Džons Hopkins”.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi svijet mogao da zahvati drugi talas epidemije ako se drastično ne poveća testiranje.

Ali, postoje ogromni pritisci za ponovno pokretanje ekonomija, jer je višenedjeljno zatvaranje preduzeća širom svijeta dovelo do najvećeg pada svjetske ekonomije od 1930. i ukinulo milione radnih mjesta.

Borel: Evropa je bila naivna u odnosu sa Kinom

Evropa je bila „pomalo naivna“ u svom odnosu sa Kinom, ali njen pristup sada postaje realističniji, kazao je šef vanjskih poslova Evropske unije, Žozep Borel.

Kina je jednako ekonomski partner koliko i „sistemski rival koji pokušava da promoviše alternativni model vladanja“, kazao je Borel u juče objavljenom intervjuu za francuski list „Žurnal di dimanš“. On je dodao da zbog toga što i Kina i EU promovišu multilateralizam, to ih svrstava na „istu stranu“. Međutim to, kako je kazao ne znači da imaju isto razumijevanje globalne uprave, naročito u vremenima kriza.

Žozep Borel
Žozep Borel(Foto: AP)

„Mi Evropljani podržavamo efikasni multilateralizam sa Ujedinjenim nacijama u centru“, rekao je šef evropske diplomatije.

„Kina, sa druge strane, ima selektivni multilateralizam koji želi i koji je zasnovan na drugačijem poimanju međunarodnog poretka“.

„Moramo vidjeti šta stoji iza riječi“, kazao je on.

Borel je kazao da je kriza koju je izazvao koronavirus pojačala rivalitet između SAD i Kine, budući da se dvije sile međusobno okrivljuju za širenje pandemije. Zbog toga, Borel je kritikovao i viđenje multilateralizma koje ima predsjednik SAD Donald Tramp. 

„On to vidi kao igru u kojoj Amerika može sve da izgubi. Taj stav je pogrešan“, kazao je on. Međutim Borel je izrazio sumnju u Trampove spekulacije da je virus napravljen u kineskoj laboratoriji - u što ne vjeruju ni američke obavještajne službe.

„Izjavama predsjednika SAD uvijek treba pristupati krajnje oprezno“, kazao je Borel dodajući da je „prije nekoliko dana preporučio da pijemo sredstva za dezinfekciju u okviru borbe protiv koronavirusa“.