U OMANSKOM ZALIVU

Poginulo 19 vojnika: Iranska raketa pogodila iranski brod

"U nedjelju popodne za vrijeme vježbe jednog broja brodova ratne mornarice u vodama Jask i Šabahar (jugoistok) lakši brod podrške Konarak je imao nesreću", navodi se u saopštenju iranske vojske objavljenom na internet prezentaciji i dodaje da je bilans "19 mučenika i 15 povrijeđenih", prenosi agencija Frans pres
3909 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.05.2020. 10:27h

Iranska vojska javila je danas da je 19 vojnika poginulo, a 15 ranjeno kada je iranska raketa greškom pogodila brod sopstvene ratne mornarice koji je učestvovao u vojnoj vežbi u Omanskom zalivu.

Prethodno je državna televizija javila da je u incidentu prijateljske vatre koji se dogodio juče popodne poginula jedna osoba, a da je 15 ranjeno.

"U nedjelju popodne za vrijeme vježbe jednog broja brodova ratne mornarice u vodama Jask i Šabahar (jugoistok) lakši brod podrške Konarak je imao nesreću", navodi se u saopštenju iranske vojske objavljenom na internet prezentaciji i dodaje da je bilans "19 mučenika i 15 povrijeđenih", prenosi agencija Frans pres.

Konarak, logistički brod koji je učestvovao u vežbi bio je suviše blizu mete za vrijeme jučerašnje vježbe kada se dogodio incident, prenijeli su ranije iranski mediji koji su ukazali da je raketa greškom pogodila taj brod.

Incident se dogodio blizu luke Jask, oko 1.270 kilometara jugoistočno od Teherana u Omanskom zalivu, javila je državna televizija, prenosi AP.

Državna televizija javila je da se radi o nesrećnom slučaju navodeći da je Konarak logistički brod koji je razmještao metu za gađanje za druge brodove i ostao suviše blizu te mete.

Iran redovno održava vojne vježbe u tom regionu koji je blizu strateškog Ormuškog prolaza na ulazu Persijski zaliv gdje prolazi 20 odsto svjetske nafte.

Peta flota američke ratne mornarice koja nadgleda taj region, za sada nije komentarisala incident.