Vašington post: Izrael izveo sajber napad na iransku luku u Ormuskom moreuzu

"Kompjuteri koji regulišu protok brodova, kamiona i robe su odjednom svi zaustavljeni, što je stvorilo velike zastoje na vodenim tokovima i putevima koji vode do postrojenja", objavio je Vašington post.
1224 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Izrael je nedavno izveo sajber napad na iranska lučka postrojenja i izazvao haos, očigledno u znak osvete za pokušaj Teherana da cilja izraelsku vodovodnu infrastrukturu, piše Vašington post.

U novinskom izvještaju koji se poziva na strane i zvaničnike SAD-a se navodi da Izrael po svakoj prilici stoji iza hakovanja koje je dovelo do iznenadnog i neobjašnjivog zastoja u prometnom lučkom terminalu Šahid Radžai 9. maja.

"Kompjuteri koji regulišu protok brodova, kamiona i robe su odjednom svi zaustavljeni, što je stvorilo velike zastoje na vodenim tokovima i putevima koji vode do postrojenja", objavio je Vašington post.

Na satelitskim fotografijama vidjela se saobraćajna gužva na prilazu luci i brodovi koji čekaju da budu istovareni nekoliko dana kasnije.

Iran je naknadno potvrdio da je anonimni haker nakratko onesposobio kompjutere u luci ali je direktor Luka i pomorske organizacije, Muhamed Rastad, saopštio da je u sajber napadu oštećen samo izvjestan broj privatnih operativnih sistema u lukama.

Ta luka je novi brodski terminal u iranskom gradu Bandar Abas i Ormuskom moreuzu.

Američki list navodi, pozivajući se na bezbjednosnog zvaničnika u stranoj vladi koja je nadgledala incident, da je šteta mnogo veća nego što je Iran potvrdio i da su je očigledno izveli izraelski operativci.

Ambasada Izraela u Vašingtonu i izraelska vojska nisu ništa komentarisale.

Izrael je navodno zabrinut zbog iranskog napada na izraelsku vodovodnu infrastrukturu.

Vašington post ne precizira gdje se to desilo već samo navodi, pozivajući se na izvještaje izraelskog TV Kanala 13, da je krajem aprila pričinjena minimalna šteta i da je Izrael razmatrao kako da odgovori jer je ocijenio da se radi o značajnoj eskalaciji te da je Iran prešao crvenu liniju jer je ciljao civilnu infrastrukturu.

Izraelski novinski sajt Ynet je naveo da se napad dogodio 24. i 25. aprila, a da su meta bila vodovodna i kanalizaciona postrojenja širom zemlje.

Uprava za vodu i Izraelski nacionalni sajber direktorat su potvrdili sajber napad na vodovodnu komandu i kontrolne sisteme i da nije pričinjena šteta snabdevanju vodom.

Izraelski mediji navode da Iran čiji režim teži uništenju jevrejske države i Izrael više od jedne decenije vode skriveni sajber rat, uključujući izraelske napore da zajedno sa SAD sabotira iranski nuklearni program.

Izrael je takođe u posljednjim nedjeljama, kako se čini, pojačao napade na snage povezane s Iranom u susjednoj Siriji jer je zabrinut zbog navodnih nastojanja Teherana da se učvrsti u toj zemlji iz koje bi napadao izraelsku teritoriju.

Islamska Republika Iran je jedna od zemalja najviše pogođena pandemijom koronavirusa.

Eksperti su nedavno upozorili da je to stvorilo uslove za sajber napade jer milioni ljudi rade u manje bezbjednim uslovima.

Bonus video: