"zbog teškog kršenja ljudskih prava"

SAD uvele sankcije iranskom ministru unutrašnjih poslova i drugim zvaničnicima

"Iranski režim fizičkim i psihičkim nasiljem žestoko guši neslaganje iranskog naroda" s državnom politikom, saopštio je američki ministar finansija Stiven Mnučin, prenosi N1
783 pregleda 0 komentar(a)
Kongres SAD (Ilustracija), Foto: Pixabay, Pixabay
Kongres SAD (Ilustracija), Foto: Pixabay, Pixabay

SAD su uvele sankcije iranskom ministru unutrašnjih poslova i osmorici drugih zvaničnika zbog "teškog kršenja ljudskih prava".

"Iranski režim fizičkim i psihičkim nasiljem žestoko guši neslaganje iranskog naroda" s državnom politikom, saopštio je američki ministar finansija Stiven Mnučin, prenosi N1.

On je dodao da će "SAD i dalje smatrati iranske lidere i institucije odgovornim za ugnjetavanje sopstvenog naroda".

Sankcije su uvedene iranskom ministru unutrašnjih poslova Abdolrezi Fazliju i grupi od osam zvaničnika.

Sankcijama su takođe obuhvaćeni uprava i državni konglomerat energetike, građevinarstva, usluga, tehnologije i bankarstva - LEF.

Vašington osuđuje LEF zbog "ključne uloge u represiji koju sprovodi vlast nad demonstrantima".

To preduzeće "upravlja centrima za pritvor gdje se vrši fizičko i psihičko nasilje", dodaje se u saopštenju.

Navodi se da LEF šalje avganistanske migrante u centre za pritvor, "primoravajući ih da se bore za iransku miliciju u Siriji".

"LEF je u maju 2020. bio umešan u mučenje i davljenje državljana Avganistana koji su pokušali da uđu u Iran", saopštilo je američko ministarstvo finansija.

Napetost između Irana i SAD ne prestaju da raste od 2018. godine kada su SAD jednostrano istupile iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu Irana i potom protiv njega uvele sankcije.

Preporučujemo za Vas