Peking: Zakon o nacionalnoj bezbjednosti treba bez odlaganja da se primijeni u Hongkongu

Prodemokratski pokret u Hongkongu strahuje da će taj zakon značiti ozbiljno nazadovanje u slobodama u toj poluautonomnoj teritoriji
602 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa jučerašnjih demonstracija u Hongkongu, Foto: Vincent Yu/AP/Beta
Detalj sa jučerašnjih demonstracija u Hongkongu, Foto: Vincent Yu/AP/Beta

Zakon o nacionalnoj bezbjednosti koji je podnijet kineskom parlamentu treba da se primeni "bez ikakvog odlaganja" u Hongkongu, upozorio je danas ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji na dan kada su hiljade demonstranata u toj poluautonomnoj teritoriji izašle na ulice da se protivi tom zakonu.

"Neophodno je da se zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu i njegov mehanizam sprovođenja primijene bez ikakvog odlaganja", rekao je Vang na konferenciji za novinare u sjedištu kineskog parlamenta u Pekingu.

Predloženi zakon, koji je podnijet u petak na sjednici kineskog parlamenta koji je tog dana počeo zasjedanje poslije višemjesečnog odlaganja zbog koronavirusa, ima za cilj zabranu secesionističkih i subverzivnih aktivnosti, kao i stranog uplitanja i terorizma.

Ministar je opravdao pribegavanje tom zakonu demonstracijama koje su tokom prošle godine potresale Hongkong, tu poluautonomnu oblast.

"Nasilna i teroristička djela nastavljaju da rastu i strane snage su se duboko i nelegalno umešale u stvari Hongkonga", rekao je on i ukazao na "ozbiljnu prijetnju za dugoročni prosperitet" te teritorije koja je vraćena Kini 1997. godine.

Prodemokratski pokret u Hongkongu strahuje da će taj zakon značiti ozbiljno nazadovanje u slobodama u toj poluautonomnoj teritoriji.

Bonus video: