"EU TREBA DA IZBJEGNE INSTRUMENTALIZACIJU OD JEDNE ILI DRUGE STRANE"

Borel se založio za robustniju strategiju EU prema Kini, sa Rusijom potreban balans

Naglasio je da bi pandemija mogla da bude smatrana kao prekretnica u prebacivanju moći sa zapada na istok i da za EU "raste pritisak da izabere stranu"
548 pregleda 0 komentar(a)
Borel, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO
Borel, Foto: BETAPHOTO, BETAPHOTO
Ažurirano: 25.05.2020. 13:49h

Evropski šef diplomatije Žozep Borel pozvao je Uniju da primijeni "robustniju strategiju" prema Kini u vrijeme kada znaci pokazuju da Azija zamenjuje SAD kao centar globalne moći.

Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, rekao je danas na video konferenciji njemačkih ambasadora da analitičari "dugo govore o kraju sistema predvođenog Amerikom i dolasku azijskog vijeka".

"To se sada dešava pred našim očima", rekao je Borel.

On je rekao da bi pandemija mogla da bude smatrana kao prekretnica u prebacivanju moći sa zapada na istok i da za EU "raste pritisak da izabere stranu".

Po njegovim riječima evropska dvadesetsedmorica treba da slijedi sopstvene interese i vrijednosti i "izbjegne instrumentalizaciju od jedne ili druge strane".

Evropski šef diplomatije ukazao je da uspon Kine jeste "impresivan" ali da sadašnji odnosi Brisela i Pekinga nisu uvijek zasnovani na povjerenju, transparentnosti i reciprocitetu.

"Samo imamo šansu ako sarađujemo sa Kinom uz kolektivnu disciplinu" rekao je Borel i dodao da bi predstojeći samit EU-Kina na jesen mogao da pruži priliku za to.

"Potrebna nam je robustnija strategija za Kinu koja takođe zahtjeva bolje odnose sa ostatkom demokratske Azije", dodao je Borel.

U govoru na istoj konferenciji koja je održana putem video veze zbog pandemije koronavirusa njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas ponovio je Borelov poziv za veću transparentnost od strane Kine, tema koja je postala aktuelna oko kineske politike informisanja u ranim fazama epidemije koronavirusa.

Njemačka u julu od Hrvatske preuzima šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo Evropskim savjetom.

Borel je rekao i da svijetu prijeti rizik da postane manje slobodan, manje prosperitetan, više nejednak i više fragmentisan.

"Vi diplomate imaćete mnogo posla", rekao je Borel, objavljeno je na sajtu Evropske službe za spoljne posove (EEAS).

Kako je dodao, osporavaju se demokratija i poštovanje ljudskih prava, što je politički model EU. Neki se ne stide da to eksploatišu, ukazao je Borel i takođe rekao da se u digitalnom domenu i drugdje vodi prava bitka narativa.

On je rekao da se svi trendovi vide u neposrednom okruženju EU. 

"Počevši od Zapadnog Balkana, gdje moramo da održimo naše opredjeljenje za ulazak regiona u EU", istakao je Borel. 

On je rekao i da će odnosi sa Turskom koji su veoma kompleksni biti veliki prioritet narednih mjeseci.

Kazao je i da je Libija test EU kredibiliteta.

"Vidimo apsurdne slike boraca sa maskama za zaštitu od koronavirusa kako razmjenjuju vatru mitraljezima", rekao je Borel dodajući da je Nemačka uradila odličan posao sa berlinskim procesom za Libiju i da je to model za evopsku spoljnu politiku.

Borel je rekao i da su afričke zemlje posebno osjetljive na uticaj pandemije dodajući da je na to prije nekoliko dana upozorio i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Gledano na istok, moramo da podržimo Ukrajinu i ojačamo veze sa svima iz Istočnog partnerstva, kazao je Borel.

"Takođe nam je potrebna iskrena diskusija o tome kako se ponašati sa Rusijom koja se osjeća osnaženom da osporava značajne zajedničke interese evropske bezbijednosti", rekao je Borel njemačkim ambasadorima.

Prema njegovim riječima, EU je potreban selektivani angažman sa Rusijom o pitanjima koja su važna za EU dodajući da to nije kontradiktorno čvrstini.

"Sa Rusijom nam je potreban pametan balans između čvrstine i sankcija uz pažljiv pokušaj angažovanja u određenim oblastima", rekao je Borel.