Rudarski gigant eksplozijom uništio pećine Aboridžina stare 46.000 godina

Pokušaji pregovora s rudarskom kompanijom da odustane od eksplozija nisu uspjeli i rečeno je da eksploziv ne može da se sigurno ukloni niti može da se ostavi nedetoniran, izjavili su

5628 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.05.2020. 21:19h

Britansko-australijski rudarski gigant Rio Tinto izvinio se što je eksplozijom uništio 46.000 godina stare pećine Aboridžina u Zapadnoj Australiji koje datiraju iz poslednjeg ledenog doba, prenosi u nedelju BBC.

Pećine u klisuri Jukan, u regiji Pilbara uništene su prošle nedelje prilikom radova na proširenju rudnika.

One su dragocjene za kulturu Aboridžina i spadaju među najstarija poznata mjesta na kojima su otkriveni tragovi aboridžinske prisutnosti.

"Izvinjavamo se zbog nevolje koju smo uzrokovali", rekao je Kris Salisburi, izvršni direktor kompanije.

"Izražavamo svoje poštovanje narodu Puutu Kunti Kurrama i Pinikura (PKKP), rekao je.

PKKP su tradicionalni vlasnici tog mjesta.

"Nastavićemo da sarađujemo s PKKP kako bismo naučili iz onoga što se dogodilo i ojačali naše partnerstvo. Hitno preispitujemo planove za sva ostala mjesta u području klisure Jukan", dodao je.

Eksploziv je aktiviran u nedelju u blizini pećine u skladu s dozvolama državnih vlasti izdatim prije sedam godina, naveo je Rio Tinto u saopštenju.

Samo godinu dana nakon izdavanja dozvole u arheološkim iskopinama u jednom od skloništa otkriveni su najstariji poznati primer koštanog alata u Australiji, naoštrena kengurova kost stara 28 hiljada godina i pletenica za kosu stara 4000 godina, za koju se vjeruje da se nosila kao pojas.

Testovi DNK kose pokazali su genetsku vezu s domorocima koji danas žive na tom području.

Iskopavanjima u 2014. pronađen je i jedan od najstarijih primera brusnog kamena u Australiji.

Lokalna aboridžinska zajednica saopštila je da su tradicionalni vlasnici tek 15. maja saznali da Rio Tinto planira da detonira eksploziv u blizini pećina, nakon što je kompanija zatražila pristup tom mjestu.

Pokušaji pregovora s rudarskom kompanijom da odustane od eksplozija nisu uspjeli i rečeno je da eksploziv ne može da se sigurno ukloni niti može da se ostavi nedetoniran, izjavili su.

"Svjesni smo da je Rio Tinto ispunio svoje pravne obaveze, ali ozbiljno smo zabrinuti zbog nefleksibilnosti regulatornog sistema", kazao je predstavnik Aboridžina.

Predsjednik Zemaljskog odbora PKKP Džon Ešburton rekao je da to "razoran udarac" za zajednicu.

"Samo je nekoliko poznatih lokaliteta Aboridžina u Australiji koji su stari kao Jukan", rekao je i naglasio da je lokalitet i među najstarijima u svijetu.

"Naš narod je duboko uznemiren i tužan zbog uništenja pećina i duboko žalimo zbog gubitka povezanosti s našim precima, kao i s našom zemljom", kazao je.

Australijski ministar za aboridžinsku zajednicu Ken Vajat, koji je i sam Aboridžin, rekao je da je "neshvatljivo" da se nastavilo s detoniranjem i dodao kako se čini da je to bila "istinska greška".

"U ovom slučaju državni zakoni nisu uspješni", rekao je.

Bonus video: