Krist Novoselić pohvalio čvrstog i direktnog Trampa

Dok drugi muzičari izražavaju saučešće porodici Flojda, Novoselić itekako podržava predsjedniks SAD

2142 pregleda 25 reakcija 1 komentar(a)
Krist Novoselić, Foto: Daily News
Krist Novoselić, Foto: Daily News

Brutalna smrt Džordža Flojda, posljednjih godina samo još jednog u nizu Afroamerikanaca koji je sa one strane okeana bez ikakvog pravog povoda i neobjašnjivo surovim ponašanjem amerjčke policije izgubio život, ovih dana učinila je tragično preminulog 46-ogodišnjeg čovjeka simbolom borbe sa rasizmom sa kojim SAD očigledno već dugo imaju problem koji ne uspijevaju da riješe, dok neonacističke grupe bijelaca fanatika rastu u svom članstvu i moći.

Javnost se uzburkala nakon što su na internet lansirani snimci koji prikazuju kako policija pretresa Flojda 25. maja u Mineapolis da bi ga jedan od policajaca, čini se bez pravog povoda, bacio na pod gdje ga je priklješio nogom i ugušio ga.

Ovaj brutalni rasistički napad koji se desio u največm gradu američke savezne države Minesota razjario je tamošnju Afroameričku zajednicu i digao je na noge, kao i mnoge, pa su organizovani protesti širom zemlje, od kojih su neki postali veoma nasilni. Priča o Flojdu uvukla se u sve pore društvenog života u SAD-u, pa tako i u muziku. Mnogi muzičari na ovaj ili onaj način digli su glas protiv rasizma i brutalnosti policije kojoj su se ovakvi slučajevi često dešavali posljednjih godina, te izrazili saučešće Flojdovoj porodici, ujedinivši tako stvaraoce raznih žanrova - od repera kao što je Killer Mike, indi rokera The Nationala do pop diva Bijonse i Lane Del Rej.

Mnogi vide upravo aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trampa kao glavno lice američkog rasizma, ali su brojni ljubitelji rokenrola ostali šokirani kada su vidjeli da Trampa itekako podržava basista legendarne grupe Nirvana Krist Novoselić. Tim prije što je Nirvana, bend koji je obilježio grandž pokret nastao u Sijetlu 90-ih godina prošlog vijeka, uvijek bio na strani onih koji su na društvenim marginama, pa je tako dobro poznato i dokumentovano koliko je čest frontmen Kurt Kobejn podržavao borbu Afroamerikanaca ili recimo LGBTQ zajednce za svoja prava.

Zbog protesta koje je širom zemlje pokrenula Flojdova smrt Tramp je bio primoran da sa svojom porodicom vikend provede u antiterorističkom skloništi Bijele kuće u Vašingtonu, a Novoselić nije štedio riječi hvale na njegov račun. Naišao je međutim na tako negativne reakcije da morao da status svog videa podesi sa javnog na privatni.

“Vau, znam da ga mnogi ne podnose, ali Tramp je zakucao svojim govorom u parku. Društvene mreže i televizija samo vrte iste slike društvenog raspada. Slažem se da predsjednik ne bi trebalo da šalje vojsku u države gdje se održavaju protesti, ali bez obzira na to ton njegovog govora je bio čvrst i direktan”, napisao je Nosoelić između ostalog i istakao da se i ljevičare koriste nasilnim metodama.

Bonus video: