MORIS LESTER HOL O DOGAĐAJU U SAD

Svjedok: Flojd se nije opirao hapšenju, pokušavao je da smiri situaciju

Moris Lester Hol, dugogodišnji Flojdov prijatelj, bio je sa Flojdom u automobilu kada su im 25. maja prišli policajci koji su se odazvali na poziv da neko koristi falsifikovane novčanice u prodavnici

935 pregleda 1 komentar(a)
Sa jednog od protesta u SAD, Foto: AP Photo
Sa jednog od protesta u SAD, Foto: AP Photo

Muškarac koji je bio sa Džordžom Flojdom u noći kada je umro rekao je da se njegov prijatelj nije opirao hapšenju i da je umjesto toga pokušao da razriješi situaciju prije nego što su mu stavili lisice i molio za vazduh dok da mu je policajac koljenom pristiskao vrat i držao ga prikovanog za zemlju.

Moris Lester Hol, dugogodišnji Flojdov prijatelj, bio je sa Flojdom u automobilu kada su im 25. maja prišli policajci koji su se odazvali na poziv da neko koristi falsifikovane novčanice u prodavnici.

Hol je za Njujork Tajms (New York Times) rekao da je Flojd pokušavao da pokaže da ne pruža otpor.

"Čuo sam ga kako moli policajca: 'Molim vas, čemu sve ovo'", izjavio je Hol. On je ključni svjedok u zvaničnoj istrazi koja se vodi protiv četvorice policajaca koji su hapsili Flojda.

Derek Čuvin, policajac bijelac koji je nastavio da pritiska koljenom Flojdov vrat čak i kad je on prestao da se pomjera, optužen je za ubistvo drugog stepena, ubistvo trećeg stepena i ubistvo.

Trojica ostalih policajaca optuženi su za pomaganje i omogućavanje ubistva. Sva četvorica su otpuštena.

Još jedna žena je bila u automobilu sa Flojdom, ali Hol je rekao da ne zna njeno ime.

Hol, čiji identitet nije otkriven do izvještaja Tajmsa, rekao je da je situacija brzo eskalirala, da je policija zgrabila Flojda, ubacila ga na zadnje sjedište policijskog auta, odvukla ga natrag, a zatim mu je policajac "skočio na zadnji dio vrata".

Kako je još rekao, posle tih događaja Flojd je ubačen u kola hitne pomoći i on nije znao da je njegov prijatelj umro sve do sljedećeg dana, kada je na Fejsbuku video snimak.

"Nikada neću zaboraviti šta sam vidio tog dana. Plakao je sve vrijeme i tražio pomoć jer je umirao. Sjećaću se straha u njegovim očima zato što je bio kralj. To me je uznemirilo, da vidim kako odrastao čovjek plače prije nego što će umrijeti", rekao je Hol.

Hol (42), rekao je da je uhapšen u ponedejljak po poternici zbog posjedovanja vatrenog oružja, nasilja u porodici i posjedovanja droge.

Poslije hapšenja, istražitelj iz Minesote satima ga je ispitivao o Flojdovoj smrti.

Preporučujemo za Vas