SAD: Pušteni na slobodu policajci koji su gurnuli starca na protestima

Na snimku se vidi muškarac, koji je identifikovan kao Martin Gudino, kako prilazi policijacima. Dvojica policajaca ga potom odguruju i on udara glavom o beton. Na snimku se vidi i krv, kao i kako jedan policajac pokušava da provjeri kako je povrijeđeni muškarac, dok ga drugi požuruje da nastavi da hoda

4276 pregleda 4 komentar(a)
sa protesta u Bufalu, Foto: AP
sa protesta u Bufalu, Foto: AP
Ažurirano: 06.06.2020. 21:19h

Dvojica policajaca, koji su optuženi za napad na 75-ogodišnjeg demonstranta tokom protesta u Bafalu, puštena su na slobodu bez kaucije.

Policajci Robert Mekejb i Aron Torgalski, koji su se predali jutros policiji, nakon što je u javnost procurio snimak na kojem se vidi kako guraju starijeg demonstranta tokom protesta zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, izjasnili su se da nisu krivi.

Tužilac Džon Flun rekao je da su policajci, koji su suspendovani u petak bez prava na platu, prekoračili ovlašćenja, prenosi Glas Amerike.

Na snimku se vidi muškarac, koji je identifikovan kao Martin Gudino, kako prilazi policijacima. Dvojica policajaca ga potom odguruju i on udara glavom o beton. Na snimku se vidi i krv, kao i kako jedan policajac pokušava da provjeri kako je povrijeđeni muškarac, dok ga drugi požuruje da nastavi da hoda.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo rekao je da u onome što je on video na snimku ima elemenata krivičnog djela.

"Vidjeli smo nešto užasno i odvratno i verujem nezakonito", rekao je Kuomo.

Svih 57 pripadnika policije u Bafalu, ogorčeni zbog suspenzije svojih kolega, napuštili su jedinicu za demonstracije a u znak podrške dvojici policajaca.

Gudino nije bio dostupan za komentar, ali je u stabilnom stanju. Džon Vašington, jedan od organizatora protesta koji poznaje Gudina decenijama, kaže da je on aktivista u borbi za klimatske promjene, dostupne uslove života i protiv policijske brutalnisti.

"Radim ovo već 10 godina, ne pamtim protest na kojem nije bio Martin. Za šta god da samo protestovali on je bio sa nama", rekao je Vašington.

Bonus video: