Stručnjak UN: U Sjevernoj Koreji sve veća nestašica hrane

Po njegovim riječima, sve je više porodica koje mogu da obezbijede samo dva obroka dnevno, neke porodice jedu jedino kukuruz, a neke gladuju

434 pregleda 0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP
Sjeverna Koreja, Foto: Beta/AP

U Sjevernoj Koreji raste nesigurnost nabavke hrane i ponegdje vlada glad poslije zatvaranje granice sa Kinom 21. januara i drugih mjera zbog epidemije koronavirusa, upozorio je danas stručnjak UN.

Specijalni izvjestilac UN za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, Tomas Ohea Kvintana (Tomas Ojea Quintana), govoreći u svoje ime, pozvao je međunarodnu zajednicu da hitno reaguje.

Poslije "nestašice hrane koja je 1990-ih godina izazvala katastrofalne posljedice u Sjevernoj Koreji, zabrinjavajuća je sadašnja nestašica i nesigurnost nabavke hrane", rekao je Kvintana.

Po njegovim riječima, sve je više porodica koje mogu da obezbijede samo dva obroka dnevno, neke porodice jedu jedino kukuruz, a neke gladuju.

On je pozvao Savjet bezbjednosti UN da zato preispita međunarodne sankcije protiv Sjeverne Koreje.

Stručnjaci su procijenili da su 1990-ih godina u Sjevernoj Koreji od gladi umrle stotine hiljada ljudi.

Više od 40 odsto stanovništva te zemlje je prije ovogodišnjeg izbijanja epidemije već imalo teškoće da nabavi hranu i mnogi od njih su pothranjeni.

Svako peto dijete mlađe od pet godina u toj zemlji kasni s razvojem zbog neuhranjenosti, rekla je portparolka Svjetskog programa za hranu, Elizabet Birs, na današnjoj onlajn konferenciji za štampu. "Tolika neuhranjenost znači da je nepovratna šteta nanijeta stotinama hiljada djece", upozorila je ona.

Kvintana je rekao da su stroge mjere preduzete zbog pandemije - zabrana izlaska napolje i zatvaranje granica - pogoršale situaciju.

U martu i aprilu, severnokorejska trgovina s Kinom je opala za više od 90 odsto i mnogi prekogranični radnici ostali su bez primanja, rekao je on, navodeći "porast broja beskućnika u velikim gradovima", uključujući "djecu ulice", a došlo je i do velikog poskupljenja ljekova.

Po tom ekspertu, vojnici takođe trpe zbog nestašice hrane. On je izrazio zabrinutost zbog stanja u zatvorima, posebno u tajnim, logorskim, i pozvao Pjongjang da pusti oslabljele zatvorenike.

Bonus video: