Najviši izraelski sud oborio Zakon o retroaktivnoj legalizaciji jevrejskih naselja

Izraelski parlament je usvojio zakon u februaru 2017. godine, ali ga je ubrzo potom zamrznuo Vrhovni sud da bi razmotrio peticije protiv

1687 pregleda 0 komentar(a)
Dio zapadne obale, Foto: Ariel Schalit/AP
Dio zapadne obale, Foto: Ariel Schalit/AP

Vrhovni sud Izraela stavio je danas van snage sporni zakon kojim bi se retroakivno legalizovale hiljade jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali podignute nezakonito na privatnoj palestinskoj zemlji.

Izraelski parlament je usvojio zakon u februaru 2017. godine, ali ga je ubrzo potom zamrznuo Vrhovni sud da bi razmotrio peticije protiv.

Današnju sudsku odluku je kritikovala vladajuća konzervativna partija Likud koja podržava jevrejske naseljenike, a pozdravili su je njeni koalicioni partneri u partiji centra Plavo i bijelo i tako je izbio na vidjelo jaz u osjetljivoj novoj vladi.

Sud je presudio da je je zakon nelegalan, ocijenivši da "retroaktivno autorizuje nelegalne akcije određenog stanovništva u području, a povređuje prava drugog stanovništva".

Na osnovu zakona, palestinski vlasnici zemlje bi dobili kompenzacije u novcu ili alternativnu zemlju, čak i ako ne pristanu da se odreknu svoje imovine.

Veći dio međunarodne zajednice smatra jevrejska naselja na Zapadnoj obali nelegalnim po međunarodnom pravu i preprekom za mir sa Palestincima.

Izrael je osvojio tu teritoriju u ratu 1967. godine i potom izgradio desetine naselja u kojima sada živi oko pola miliona Izraelaca.

Ovakva presuda je donijeta nekoliko nedjelja poslije obećanja premijera Izraela Benjamina Netanjahua da će početi da anektira djelove Zapadne obale, što je izazvalo kritike u inostranstvu i zabrinutost da bi moglo da izazove palestinske nerede.

Vođa izraelske organizacije Borci za mir, koja se protivi jevrejskih naseljima, Jonatan Ger, izrazio je nadu da odluka Vrhovnog suda "šalje Vladi Izraela jasnu poruku da će sudbina planova o aneksiji biti ista".

Bonus video: