prije nego što ih deportuje u njihove zemlje porijekla

AP: Migrantska djeca u SAD držana u hotelima i zatim protjerivana

Hoteli su upotrebljeni gotovo 200 puta, dok je više od 10.000 kreveta za djecu prazno u državnim skloništima namijenjenim za njihov prihvat

3786 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od hotela u SAD gdje drže migrante, Foto: Beta/AP
Jedan od hotela u SAD gdje drže migrante, Foto: Beta/AP

Administracija predsjednika Donalda Trampa pritvara djecu imigrante, čak godinu dana stare, u hotelima, nekad ih drži nedjeljama prije nego što ih deportuje u njihove zemlje porijekla sljedeći politiku koja je zapravo zatvorila državni sistem za azil tokom pandemije koronavirusa, pokazuju dokumenti u koje je agencija Asošijeted pres (AP) imala uvid.

Privatni izvođač koji radi za američku imigraciju i carinu vodi djecu u tri hotela u državi Arizoni i na granici Teksasa i Meksika, gdje se obično drže nekoliko dana, pokazuju dokumenti. Hoteli su upotrebljeni gotovo 200 puta, dok je više od 10.000 kreveta za djecu prazno u državnim skloništima namijenjenim za njihov prihvat, prenosi AP.

Jedan od hotela u SAD gdje drže migrante
Jedan od hotela u SAD gdje drže migrantefoto: Beta/AP

Savezni zakoni protiv trgovine ljudima i sudski dogovor od prije dvije decenije prema kome se postupa sa djecom migrantima zahtijevaju da se većina djece šalje u državna skloništa radi mogućeg daljeg smeštaja kod porodičnih sponzora. Međutim Trampova adminsitracija sada odmah proteruje ljude koji traže azil u SAD, oslanjajući se na izjavu o javnom zdravlju kojom se ta pravila prenebregavaju.

Advokati i aktivisti kažu da smještanje djece migrante bez pratnje u hotele njih izlaže riziku traume pošto su držani na mjestima koja nisu namijenjena za njih a o njima brinu unajamljeni ljudi bez jasnih kvalifikacija. Oni osporavaju upotrebu hotela kao mjesta za pritvor na osnovu sudskog dogovora Flores.

"Stvorili su mutni sistem u kome nema odgovornosti za protjerivanje vrlo male djece. Nema dovoljno reči da se opiše kakav je to sramotan primjer žrtvovanja djece da bi se sprovodile nemilosrdne imigrantske politike", rekla je Lisija Velč, advokat u neprofitnom Nacionalnom advokatskom centru za mlade.

Agencija za imigraciju (ICE) odbila je da odgovara na pitanja, ali je o izvođačima govorila kao o specijalistima za transport koji su članovi osoblja obučeni da rade sa maloljetnicima i da osiguraju da su svi aspekti transporta i boravka u skladu sa sudskim dogovorom o ophođenju sa djecom migrantima.

Najmanje 2.000 djece bez pratnje protjerano je od marta, kada je Trampova administracija objavila da će u velikoj mjeri odbiti ulaz ljudima koji traže zaštitu u SAD. Administracija je navela kao razlog pretnju koronavirusa, dodajući da nema resurse da dozvoli migrantima da ostanu.

Prije marta djeca iz Centralne Amerike koja su sama ulazila u SAD obično su bila slata u objekte koje nadzire Odelenje za zdravlje i usluge (HHS). Te prostorije imaju spavaće sobe i uslove za nastavu, i djeci su dodeljeni advokati i obično su stavljeni kod porodičnih spoznora.Ti objekti takođe imaju dozvolu za rad američke države u kojoj se nalaze.

Američka carinska služba saopštila je da je privela 1.564 djece bez pratnje na južnoj granici u junu, HHS je naveo da su primili samo 61 dijete. Carina nije rekla koliko djece je odmah protjerano, koliko se šalje u hotele ili kako se agenti na granici odlučuju između tih opcija ili slanja djece u državna skloništa.