viza im najvjerovatnje neće biti odobrena

Novi strani studenti neće moći da uđu u SAD ako im predavanja budu onlajn

U dopisu fakultetima, Služba za carine i imigraciju SAD saopštila je da studenti koji nisu upisani do 9. marta ove godine "najvjerovatnije neće moći da dobiju vize" ako su im predavanja onlajn, prenosi Glas Amerike

9360 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Federalne imigracione službe SAD saopštile su da novi studenti iz inostranstva neće moći da uđu u SAD ako u jesenjem semestru predavanja imaju samo onlajn.

U dopisu fakultetima, Služba za carine i imigraciju SAD saopštila je da studenti koji nisu upisani do 9. marta ove godine "najvjerovatnije neće moći da dobiju vize" ako su im predavanja onlajn, prenosi Glas Amerike.

Ova odluka pogodiće one koji ove godine počinju studije, a imaće predavanja onlajn zbog pandemije koronavirusa.

Studenti koji su već u SAD ili se vraćaju iz inostranstva i imaju vize, moći će da uđu u Ameriku iako predavanja imaju onlajn.

Trampova administracija je povukla raniji propis kojim se svim studentima iz inostranstva branio boravak u SAD ako predavanja prate onlajn.

Savjet za visoko obrazovanje i imigraciju saopštio je da je razočaran ovakvom odlukom i da se na taj način pritiskaju fakulteti da od jeseni, bar djelimično, počnu nastavu uživo.

Ipak, Savjet je pozdravio odluku da strani studenti koji su već u Americi mogu tu da ostanu i u slučaju onlajn predavanja.  

Američki fakulteti već biljleže značajan pad broja studenata iz inostranstva, zbog pandemije i usporenog procesa izdvananja viza. Time će, vjerovatno, i fakulteti biti finansijski oštećeni, jer studenti iz inostranstva plaćaju skuplje školarine, piše Glas Amerike.

Procjenjuje se da je u SAD u generaciji 2018-19 studiralo oko 1,1 milion stranih studenata, a Savet za visoko obrazovanje procjenjuje da će ih se ove jeseni upisati svega 250.000.