očekuje se da će oluja zaobići hjuston

Uragan Hana pogodio djelove Teksasa, koji su među žarištima koronavirusa

Guverner Greg Abot izdao je deklaraciju o katastrofi za 32 okruga, rekavši da će epidemija koronavirusa komplikovati rad službi za vanredne situacije, prenosi BBC

3875 pregleda 0 komentar(a)
Teksas, Foto: AP
Teksas, Foto: AP

Uragan "Hana" pogodio je američku saveznu državu Teksas i izazvao klizišta, a američki zvaničnici upozoravaju na opasne olujne udare, jake vjetrove i obilne kiše.

Guverner Greg Abot izdao je deklaraciju o katastrofi za 32 okruga, rekavši da će epidemija koronavirusa komplikovati rad službi za vanredne situacije, prenosi BBC.

Uragan je juče pogodio ostrvo Padre, a sada zahvata područje između priobalnog grada Korpus Kristija i Braunsvila. Sa vjetrovima jačene i do 145 kilometara na sat, oluja je rušila krovove sa kuća.

"Hana" je uragan kategorije 1, što je najniži stepen na Safir-Simpsononovoj skali koja ima maksimalno pet stepeni. "Svaki uragan predstavlja ogroman izazov", rekao je Abot i dodao da je otežavajuća okolnost što uragan prolazi kroz podučje najpogođenije koronavirusom. Teksas je od početka epidemije potvrdio više od 380.000 slučajeva zaraze, sa gotovo 5.000 smrtnih slučajeva. Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorio je da će se "po život opasna oluja nastaviti kroz djelove obale Teksasa od Port Mansfilda do Sardženta" i pozvao lokalne stanovnike da se pridržavaju savjeta službi hitnih službi.

Očekuje se da će oluja uglavnom zaobići Hjuston, prenose lokalni mediji.

Takođe se "očekuje brzo slabljenje uragana dok se "Hana" seli dalje u unutrašnjost" preko Teksasa, kao i u sjeveroistočni Meksiko.

Preporučujemo za Vas