Pentagon potvrdio da povlači dio jedinica iz Njemačke

Ministar odbrane SAD Mark Esper je rekao da taj potez za cilj ima da "ojača NATO" i "odvrati Rusiju"

1559 pregleda 0 komentar(a)
Američki ministar odbrane Mark Esper, Foto: AP Photo
Američki ministar odbrane Mark Esper, Foto: AP Photo

Ministar odbrane SAD Mark Esper objelodanio je planove o povlačenju hiljada američkih vojnika iz Njemačke i te jedinice će delom biti prekomandovane u Italiju i Belgiju, čime je okončao nedjelje nagađanja o američkoj strategiji povlačenja jedinica iz Evrope.

Esper je u srijedu rekao da taj potez za cilj ima da "ojača NATO" i "odvrati Rusiju", da treba da prekomponuje američku vojsku za "novu eru takmičenja velikih sila" i da će koštati milijarde dolara, a njegova realizacija će trajati godinama, prenio je portal EURAKTIV.

Američki predsjednik Donald Tramp u junu je najavio da će broj američkih vojnika u Njemačkoj smanjiti na oko 25.000, optuživši Berlin da ne ispunjava svoju obavezu da za odbrambene potrebe i NATO izdvaja najmanje dva odsto BDP i da se ponaša nekorektno prema SAD u trgovinskim odnosima.

Prema podacima Pentagona, u Nemačkoj su u junu bila stacionirana 34.674 pipadnika američkih oružanih snaga, od toga 20.774 pripadnika kopnene vojske i 12.980 pripadnika ratnog vazduhoplovstva.

Većina tih vojnika stacionirana je u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn na jugozapadu Njemačke, ujedno i najvećoj američkoj vojnoj bazi na nekoj stranoj teritoriji.

Prema planovima Pentagona, iz Njemačke treba da bude povučeno ukupno 11.900 pripadnika vojske i vojnog osoblja, što će američki kontingent u toj zemlji svesti na 24.000 "na način koji će osnažiti NATO, pojačati odvraćanje Rusije i ispuniti druge navedene principe", rekao je Esper.

Pentagon je već duže vrijeme analizirao raspored američkih jedinica širom svijeta prije nego što je Trampov tinjajući spor sa Berlinom eskalirao.

"Od tih 11.900 (koji će biti povučeni), 5.600 će biti preraspoređeno u članice NATO, a oko 6.400 će se vratiti u SAD, iako će mnoge od tih, ili sličnih jedinica početi da odlaze u Evropu na rotirajuće misije", rekao je Esper.

Potpredsjednik američkog Združenog generalštaba, general Džon Hajten rekao je da će prekomandovanje jedinica dodatno potvrditi američku privrženost saveznicima pošto će "značiti bolju distribuciju snaga u Evropi i intenzivirati upotrebu rotirajućih snaga".

Od 6.400 vojnika koji će se vratiti SAD i povremeno na bazi rotacije odlaziti u Evropu, 4.500 su pripadnici 2. konjičke regimente, oklopne motorizovane borbene grupe čije je trenutno sjedište u gradu Filsek na jugoistoku Njemačke. Dio jedinica koje Pentagon povlači biće preusmjeren na istok, u crnomorski region, koji NATO smatra ključnim područjem na granici Rusije i kontinentalne Evrope.

Dio američkih vojnika biće prekomadovan i u Italiju kako bi bili bliži jedinicama u crnomorskom regionu. Oko 2.500 pripadnika američkog ratnog vazduhoplovstva, koji su stacionirani u engleskom Mildenholu i koji su se spremali za odlazak u Njemačku, ostaće u Velikoj Britaniji.

Esper je precizirao da je dio plana i da se konsoliduju američke komande izvan Njemačke, u drugim bazama NATO u evropskim zemljama, poput Italije i Belgije.

Prema riječima vrhovnog komandanta NATO u Evropi, Toda Voltersa, neke od ključnih komandi koje su trenutno u Njemačkoj biće preseljene u evropsko sjedište NATO u Monsu, u Belgiji, uključujući možda i komandu američkih snaga u Evropi (US EUCOM), čije je sjedište trenutno u Štutgartu, a dva će američka bataljona biti prekomandovana u Italiju.

I Esper i Volters su potvrdili da bi komanda američke vojske za Afriku (US AFCOM), čije je sjedište takođe u Štutgartu, "uskoro mogla da bude preseljena na neku lokaciju koja tek treba da bude utvrđena", ali da to još zahtijeva "dugačku raspravu".

Prvobitna najava Vašingtona da će povući dio vojnika iz Njemačke izazvala je oštru kritiku zemlja domaćina i u potpunosti zatekla evropske članice NATO.

Pentagon je dugo ćutao o tome kako namjerava da sprovede planove administraije predsjednika Trampa, koji su do nezapamćen šamar jednom od najbližih trgovinskih partnera i vojnih saveznika SAD.

Premijeri četiri njemačke savezne države u kojima boravi najveći broj američkih vojnika apelovali su na Kongres SAD da blokira Trampove planove, za koje i mnogi sadašnji i bivši američki zvaničnici misle da su prije politički, nego strateški motivisani.

I ministri odbrane pojedinih članica NATO izrazili su zabrinutost zbog povlačenja vojnika, posebno zbog Trampovog učestalog ponavljanja da će dovesti vojnike kući i izvući SAD iz "beskrajnog rata".

Na prve najave povlačenja vojnika iz Njemačke, Varšava je reagovala pozivom da te jedinice budu razmještene u Poljskoj.

Sadašnji planovi Pentagona, medjutim, prema riječima zvaničnika, ne predviđaju trajnu prekomandu američkih jedinica iz Njemačke u Poljsku, ali bi mogli da otvore mogućnosti da dodatni broj američkih vojnika na rotirajućoj bazi bude upućen u Poljsku i u baltički region.

"Jednom kada Varšava završi sporazum o odbrambenoj saradnji i dogovor o raspodeli obaveza, kako se ranije obavezala, mogle bi da se otvore druge mogućnosti, kao što je slanje dodatnih snaga u Poljsku i na Baltik", rekao je Esper.

Konačna odluka o povlačenju vojnika iz Evrope ipak je na američkom Kongresu, gdje postoji protivljenje i medju demokratama i među republikancima, i gde bi planovi Bijele kuće mogli da budu umnogome izmenjeni kroz naredni odbrambeni budžet.

Bonus video: