Kina povećava putne restrikcije u glavnom gradu provincije Sinđijang zbog koronavirusa

U principu stanovnici tog grada moraju da ostanu u njemu li da pokažu dokaz da nisu zaraženi da bi dobili dozvolu da napuste grad

1986 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Kine, Foto: Reuters
Detalj iz Kine, Foto: Reuters

Kina povećava putne restrikcije za Urumći glavni grad sjeverozapadne provincije Sinđijang zbog novog izbijanja epidemije Kovida-19.

Osobe koje stižu u Urumći iz oblasti za koje se smatra da imaju visoku stopu infekcije moraju da idu u dvonedeljni karantin a drugi koji stižu iz manje riskantnih oblasti moraju da pruže dokaz o zdravlju.

U principu stanovnici tog grada moraju da ostanu u njemu li da pokažu dokaz da nisu zaraženi da bi dobili dozvolu da napuste grad.

U gotovo svim oblastima Kine rizik od zaraze je spušten na nizak ili srednji nivo, izuzev sjeveroistočnog lučkog grada Dalijana, koji se smatra visoko rizičnim zbog manjeg tekućeg žarišta.

Od sredine jula, u žarištu epidemije u Sindjijangu, koncentrisano u Urumćiju prijavljeno je 600 inficiranih, uključujući 112 danas.

Još 11 novih slučajeva prijavljeno je danas u sjeveroistočnoj provinciji Lijanoning, čime je ukupan broj zaraženih dostigao oko 75 od 22. juna, kada je jedan radnik u industriji morske hrane testiran pozitivno. Kao i u Urumćiju veliki broj testova sprovedeni su u Dalijanu, sa više od četiri miliona testova urađenih do sredine protekle nedjelje.

U Kini u posljednja 24 časa nema prijavljenih novih smrtnih slučajeva, tako da je ukupan broj umrlih 4.634, a zaraženih 84.292. Ukupno 648 ljudi je na liječenju a 248 je pod nadzorom zbog pokazivanja znakova zaraze Kovida-19 ili zato što su testirani pozitivno ali nemaju simptome.

U Hongkongu se i dalje nastavlja treći talas infekcija sa gotovo 150 novih slučajeva prijavljenih danas tako da je ukupan broj u tom poluautonomnom kineskom gradu sada 3.151 zaražen i 25 umrlih. Vlasti su juče ukinule zabranu jedenja u restoranima, i dozvolili restoranima da rade ograničeno radno vrijeme, sa ograničenim kapacitetom.

Barovi, karaoki barovi i zabavni parkovi ostaju privremeno zatvoreni, a javna okupljanja ograničena su na dvije osobe.

U ostalim djelovima regiona Azije i Pacifika vodja australijske države Viktorije upozorio je da će moguće biti uvedene jače restrikcije pošto je u toj državi prijavljen drugi najveći dnevni broj zaraženih od koronavirusa. Glavni grad države, Melburn, i susjedna polu ruralna oblast završavaju prvu polovinu šestonedjeljne izolacije.

Premijer Viktorije Danijel Endrjus kaže da analiziraju te mjere da odrede sljedeće korake. On je rekao da za sada nema nove mjere ali da svi moraju da prime k znanju da je broj zaraženih suviše visok. U Viktoriji je danas prijavljeno 672 novozaražene osobe poslednja 24 časa i osam umrlih, poslije rekordnih 723 novih slučajeva zaraze juče.

Indonežansko ostrvo Bali ponovo je otvoreno za domaće turiste danas poslije gotovo četvoromjesečnog zatvaranja. Guverner Balija počeo je sa ublažavanjem restrikcija za javne aktivnosti prije tri nedjelje. Novi strani dolasi će biti dozvoljeni na Baliju od 11. septembra. Posjetioci će morati da prate stroge propise u hotelima, restoranima i na plažama.

Predsjednik Fillipina Rodrigo Duterte dalje je ublažio mjere karantina uprkos skoku u broja infekcija korona virusom ali sada planira da primeni lokalizovane mjere izolacije u manjim mestima gde izbija zaraza. Filipinsko ministarstvo zdravlja prijavilo je juče dnevni najveći broj zaraženih 3.954, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 89.374, uključujući 2.000 umrlih. Uprkos tim skokovima zaraze vlada je pod pritiskom da poroširi otvaranje privrede.

U Južnoj Koreji danas je prijavljeno 36 novih slučajeva zaraze, uglavnom vezanih za međunarodne dolaske. Time je ukupan broj zaraženih u zemlji 14.305, a ima 301 smrtni slučaj.

Bonus video: