upozoravaju na rizik od moždanog i srčanog udara

Saopštenje američkog ljekarskog udruženja: Pušenje marihuane štetno za srce

U saopšteju se dalje navodi kako su bolovi u prsima, srčani udari, poremećaji srčanog ritma i drugi ozbiljniji srčani problemi povezani s intoksikacijom ugljikovim monoksidom bilo iz duvana ili marihuane

12919 pregleda 26 reakcija 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje američkih lijekara upozorilo je da konzumacija marihuane može imati loš uticaj na naše srce, prenosi index.hr.

"Američko udreženje  za srce ne preporučuje pušenje bilo koje supstance, uključujući proizvode od kanabisa, zbog potencijalne štete koje takva aktivnost može nanijeti srcu, plućima i krvnim žilama", rekla je dr Ros Mari Robertson, zamjenica glavnog naučnika Američkog udruženja za srce.

Saopštenje Udruženja koje je juče  objavljeno u časopisu AHA Circulation, temelji se na postojećim studijama koje su analizirale povezanost između konzumacije kanabisa i problema sa srcem, piše CNN.

Ljekari  u izjavi upozoravaju da pušenje marihuane može "oslabiti djelovanje drugih propisanih lijekova" kao i "pokrenuti neke kardiovaskularne događaje, poput srčanog ili moždanog udara", s time da se rizik povećava ako već postoje neka  oboljenja krvnih sudova. 

"Svako ko  planira konzumirati kanabis, trebao bi prije toga o porazgovarati sa zdravstvenim stručnjakom o mogućim rizicima“, rekao je klinički farmakolog Robert Page II. s Farmaceutskog fakulteta u Coloradu.

Američko udruženje ljekara  analiziralo je više medicinskih istraživanja koja su pokazala da u roku od sat vremena nakon konzumacije kanabisa koji sadrži THC može doći do poremećaja srčanog ritma; poput tahikardije i fibrilacije aterija. THC ili tetrahidrokanabinol glavna je psihoaktivna stvar u biljci kanabisa koja utiče na raspoloženje onoga koji je koristi.

No, tetrahidrokanabinol može takođe uzrokovati brži rad srca, povećati potrebu srca za kiseonikom , omesti funkciju arterija i povećati krvni pritisak.

"Dim kanabisa sadrži komponente slične duvanskom dimu", rekao je Page i dodao da istraživanja pokazuju kako je nakon pušenja marihuane u krvi konzumenata uočeno povećanje nivoa  ugljikovog monoksida i katrana.

U saopštenju se dalje  navodi kako su bolovi u prsima, srčani udari, poremećaji srčanog ritma i drugi ozbiljniji srčani problemi povezani s intoksikacijom ugljikovim monoksidom bilo iz duvana ili marihuane.

S druge strane izgleda da CBD (kanabidiol), odnosno izolovani  kanabinoidni spoj u marihuani, ne djeluje štetno na srce; jedino što takođe ne utiče na raspoloženje na nivou  THC-a.