kazao da nema ovlašćenja nad objektom

Predsednik Libana znao za eksplozivni materijal luci


Aun, koji je predsjednik od 2016. godine, je rekao da su ranije vlade znale za opasnost od hemikalija otkako su konfiskovane sa zaplijenjenog broda 2013

7472 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predsjednik Libana Mišel Aun znao je za zalihe eksplozivnog materijala uskladištenog u bejrutskoj luci skoro tri nedelje pre nego što je eksplodirao i naredio je da se preduzme akcija tada, iako on, kako je rekao, nema ovlašćenja nad objektom.

"Da li znate koliko se problema nagomilava?" odgovorio je Aun kada ga je novinar pitao da li je trebalo da prati šta se desilo posle naređenja.

Ta izjava je potvrda da su najviši lideri Libana i bezbjednosni zvaničnici bili svjesni da je 2.750 tona visoko eksplozivnog amonijum-nitrata godinama uskladišteno u luci.

Hemikalije su eksplodirale u utorak detonirane požarom, kako se vjeruje.

U eksploziji je ubijeno više od 150 ljudi, a povrijeđene su na hiljade i pričinjena je šteta od više milijardi dolara.

Tijela su i danas pronalažena u ruševinama, a istraga eksplozije se fokusira na zaposlene u bejrutskoj luci, glavnoj u Libanu, poznatoj po korupciji i zvanoj Pećina Ali Babe. Međutim, mnogi Libanci ukazuju dana mnogo veći trulež prožima politički sistem i širi se do najvišeg rukovodstva. Aun, koji je predsjednik od 2016. godine, je rekao da su ranije vlade znale za opasnost od hemikalija otkako su konfiskovane sa zaplijenjenog broda 2013.

"Materijal je bio tamo sedam godina od 2013. Bio je tamo i oni su rekli da je opasan i ja nisam odgovoran. Ja ne znam gdhe je stavljen. Ja čak ne znam ni nivo opasnosti", rekao je Aun na konferenciji za novinare, dodavši da su mu za zalihe rekli 20. jula i da je odmah naredio vojnim i bezbhednosnim zvaničncima da "urade šta je potrebno".

Rekao je i da je tražio od Francuske satelitske snimke iz vremena eksplozije kako bi se vidhelo da li je tada bilo nekih aviona ili raketa jer smatra da u istrazi valja proveriti mogućnost da li je eksplozija izazvana bombom ili nekom drugom "intervencijom spolja".

Danas, tri dana posle eksplozije najveće u istoriji te zemlje, ne zna se pouzdano šta ju je izazvalo.