"Ne želim da krv bude prolivena kako bih ostao na vlasti"

Predsjednik Malija podnio ostavku nakon hapšenja

Keita je, tokom televizijskog obraćanja, rekao da će raspustiti vladu i parlament

2854 pregleda 1 komentar(a)
Ibrahim Bubakar Kejta, Foto: AP Photo
Ibrahim Bubakar Kejta, Foto: AP Photo

Predsjednik Malija Ibrahim Bubakar Keita je u kratkom televizijskom obraćanju podnio ostavku na svoju dužnost i raspustio parlament nekoliko sati nakon što su ga u utorak uhapsili pobunjeni vojnici.

Keita je, tokom televizijskog obraćanja, rekao da će raspustiti vladu i parlament, prenosi BBC.

"Ne želim da krv bude prolivena kako bih ostao na vlasti", naveo je on.

Keita se obratio nekoliko sati nakon što su on i premijer Malija Bubu Sise odvedeni u vojni kamp u blizini Bamaka, što je izazvalo osudu regionalnih sila i Francuske, podsjeća Tanjug.

"Ako danas, određeni elementi naših oružanih snaga žele da se ovo okonča njihovom intervencijom, imam li uopšte izbora?", upitao je Keita iz vojne baze u Katiju, u blizini glavnog grada Bamaka, gdje je zadržan u pritvoru dan ranije.

Rojters ističe da nije mogao da potvrdi autentičnost snimka.

Predsjednika i premijera u Bamaku uhapsili su odmetnuti pripadnici oružanih snaga, saopštio je ranije predstavnik Afričke unije Musa Faki Mahamat.

Poslije hapšenja predsjedavajućeg malijskog parlamenta i ministra ekonomije i finansija juče su uhapšeni i predsjednik Malija Ibrahim Bubakar i premijer Bubu Sise. Državna televizija ORTM prestala je da emituje program.

Dvojicu najviših državnih funkcionera uhapsili su odmetnuti pripadnici oružanih snaga te zemlje, saopštio je predstavnik Afričke unije Musa Faki Mahamat, prenio je Rojters.

"Energično osuđujem hapšenje predsjednika Ibrahima Bubakara Kejte, premijera Sisea i drugih zvaničnika vlade Malija i zahtijevam njihovo momentalno oslobađanje", objavio je Faki na svom Tviter nalogu.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres osudio je hapšenje predsjednika Malija Ibrahima Bubukara Keite i visokih vladinih zvaničnika od strane odmetnutih vojnika u toj zemlji i pozvao na njihovo hitno oslobađanje.

Preporučujemo za Vas