Potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom riješene da ga očuvaju

Sporazum je na klimavim nogama od 2018. godine kada je predsjednik Donald Tramp povukao Sjedinjene Američke Države iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom naoružanju

2037 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Predstavnici Irana i svjetskih sila koje rade na spašavanju nuklearnog sporazuma sa Teheranom dogovorili su se danas u Beču da će učiniti sve što je moguće kako bi se očuvao sporazum iz 2015. godine.

Sporazum je na klimavim nogama od 2018. godine kada je predsjednik Donald Tramp povukao Sjedinjene Američke Države iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom naoružanju, kojim je Iran bio spriječen da ga razvija.

Predstavnica Evropske unije koja je predsjedavala sastankom, Helga Šmid je na Tviteru navela da su "učesnici ujedinjeni u odlučnosti da sačuvaju sporazum i pronađu način da obezbijede potpunu primjenu sporazuma uprkos trenutnim izazovima".

Iranski predstavnik Abas Aragči nije davao komentare, ali je uoči sastanka rekao da će sastanak sa delegatima Francuske, Njemačke, Velike Britanije, Rusije i Kine biti "definitivno važna rasprava".

Bonus video: