UHAPŠENA JEDNA OSOBA

Protest u Luivilu jer niko nije optužen za ubistvo Afroamerikanke: Ranjena dva policajca

Velika porota u Luivilu optužila je bivšeg policajca za ugrožavanje života u slučaju ubistva Brijane Tejlor, ali je odlučila i da su dvojica policajaca opravdano pucala tokom akcije i protiv njih nisu podignute optužnice

3614 pregleda 1 komentar(a)
Policija na mjestu na kome je reanjen jedan od njihovih kolega, Foto: AP
Policija na mjestu na kome je reanjen jedan od njihovih kolega, Foto: AP

Dva policajca ranjena su iz vatrenog oružja i jedna osoba je uhapšena u Luivilu, u američkoj državi Kentaki, tokom protesta zbog odluke suda da nikoga ne optuži za ubistvo Afroamerikanke Brijane Tejlor u martu.

Šef gradske policije Robert Šreder rekao je da su ranjeni policajci u bolnici i da njihov život nije ugrožen.

Velika porota u Luivilu optužila je bivšeg policajca za ugrožavanje života u slučaju ubistva Brijane Tejlor, ali je odlučila i da su dvojica policajaca opravdano pucala tokom akcije i protiv njih nisu podignute optužnice.

Detektiv Bret Henkison već je otpušten iz gradske policije pošto je istraga ustanovila da je ispalio 10 metaka u stan Brijane Tejlor kroz vrata pokrivena roletnom, čime je narušio policijska pravila da treba da imaju jasan vizuelni pregled situacije prije nego što otvore vatru.

U optužnici iz tri tačke, Henkison se tereti za "ugrožavanje života", pošto su meci koje je ispalio završili u susjednom stanu i ugrozili život tri osobe.

Ako bude osuđen, prijeti mu kazna od maksimalno pet godina zatvora.

Nijedan od policajaca nije optužen za ubistvo Brijane Tejlor.

Kako prenosi Glas Amerike, u centru Luivila protestovale su stotine ljudi.

Građani nezadovoljni odlukom porote okupili su se i na ulicama Njujorka, Čikaga, Vašingtona, Atlante i Filadelfije.

Smrt 26-godišnje zdravstvene radnice Brijane Tejlor i Džordža Flojda, koji je u maju preminuo pošto mu je policajac iz Mineapolisa osam minuta klečao na vratu, pokrenuli su talas protesta širom zemlje.

Demonstranti traže pravdu u rasnim odnosima i okončanje prekomjerne upotrebe policijske sile.

Preporučujemo za Vas