Sjeverna Koreja optužuje Južnu za upad na njenu teritoriju: "Može doći do opasnog incidenta"

Južna Koreja je ranije saopštila da je Sjeverna Koreja poslala poruku sa izvinjenjem lidera Kim Džong Una zbog ubistva zvaničnika južnokorejske vlade koji je pronađen prošle nedjelje na plovećem predmetu u sjevernokorejskim vodama

7795 pregleda 0 komentar(a)
Južnokorejski brod (Ilustracija), Foto: AP
Južnokorejski brod (Ilustracija), Foto: AP

Sjeverna Koreja optužila je danas Južnu Koreju za slanje brodova preko sporne morske granice kako bi pronašla tijelo čovjeka koga je nedavno ubila sjevernokorejska vojska, upozoravajući da bi navodni upad mogao da dovede do porasta tenzija.

Južna Koreja je ranije saopštila da je Sjeverna Koreja poslala poruku sa izvinjenjem lidera Kim Džong Una zbog ubistva zvaničnika južnokorejske vlade koji je pronađen prošle nedjelje na plovećem predmetu u sjevernokorejskim vodama.

Zvaničnici u Seulu su saopštili da je 47-godišnjak vjerovatno pokušavao da pobjegne u Sjevernu Koreju, ali nisu poznati njegovi motivi.

"Pozivamo južnu stranu da odmah zaustavi upad preko vojne linije razgraničenja u Zapadnom moru koji bi mogao da dovede do eskalacije napetosti", prenijela je korejska centralna novinska agencija.

"Izaziva našu budnost, jer može da dovede do još jednog opasnog incidenta".

Agencija je potvrdila da je Sjeverna Koreja u petak obavijestila Južnu o incidentu, ali nije navedeno da li je obavještenje sadržalo Kimovo izvinjenje.

Južna Koreja nije odmah reagovala, ali je ranije saopštila da su brodovi obalske straže pretraživali vode u blizini granice u petak i subotu tragajući za tijelom.

Slabo obilježena granica izvor je neprijateljstava dvije Koreje, koje su imale najmanje tri krvava pomorska okršaja od 1999. godine, a u napadu 2010. godine za koji je okrivljena Sjeverna Koreja, ubijeno je 50 Južnokorejaca.

Prema sjevernokorejskoj poruci koju je u petak objavio Seul, sjevernokorejske trupe pucale su u čovjeka jer je odbio da odgovori na pitanja i pokušao da pobjegne.

Takođe se navodi da su vojnici spalili njegov plutajući objekat u skladu sa strogim pravilima protiv koronavirusa.

Južna Koreja je juče saopštila da će tražiti od Sjeverne pokretanje dodatne istrage.

Kimovo izvinjenje viđeno je kao pokušaj smirivanja osjećanja protiv Pjongjanga u Južnoj Koreji i rastuće kritike južnokorejskog predsjednika Mun Džae-Ina oko smrti zvaničnika ove nedjelje.

Bonus video: