Ministarstvo odbrane Jermenije: Azerbejdžanska vojska pokrenula veliki napad, vode se žestoke borbe

Svjetske sile pozivaju na prekid sukoba Azerbajdžana i Jermenije od nedjelje, kad je ponovo započeo sukob za tu regiju, koja formalno pripada dominantno muslimanskom Azerbajdžanu

9793 pregleda 0 komentar(a)
detalj iz Nagorno-Karabaha, Foto: Reuters
detalj iz Nagorno-Karabaha, Foto: Reuters

Azerbejdžanska kopnena vojska iznova je pokrenula veliki napad na regiju Nagorno-Karabah, prema riječima jermenskog ministarstva odbrane, koje je izvijestilo o "žestokim borbama", prenosi HINA.

Vojska je krenula na regiju i sa sjevera i s juga, reklo je ministarstvo koje je dodalo da su srušena tri azerbajdžanska borbena aviona.

HINA navodi da nije bilo moguće odmah provjeriti istinitost tih informacija.

Svjetske sile pozivaju na prekid sukoba Azerbajdžana i Jermenije od nedjelje, kad je ponovo započeo sukob za tu regiju, koja formalno pripada Azerbajdžanu.

Jermenski izvori navode da je u sukobu u regiji u kojoj živi oko 145.000 ljudi poginulo više od 200, dok je Azerbajdžan nedavno rekao da je poginulo 19 civila, a ranjeno njih 60.

Nagorno-Karabah, azerbejdžanska separatistička oblast gdje živi većinsko jermensko stanovništvo izmiče kontroli Bakua od rata početkom 1990-ih kada je poginulo 30.000 ljudi.

U slučaju takvog rata strahuje se od ozbiljne destabilizacije regiona posebno ukoliko Turska i Rusija, koje imaju suprotne interese u južnom Kavkazu, intervenišu u sukobu.

Za vrijeme sukoba od 1992. do 1994. godine, Azerbejdžan je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susjednih regiona.

Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rješenju sukoba u okviru OEBS Minsk grupe, kojom predsjedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Jermenija i Azerbejdžan su od 2001. članovi Savjeta Evrope.

Bonus video: