"karabah nije jermenija"

Predsjednik Azerbejdžana traži povlačenje jermenskih snaga

Alijev je rekao da od jermenskog premijera Nikola Pašinijana traži da "se izvini pred narodom Azerbejdžana"

5413 pregleda 0 komentar(a)
Alijev, Foto: AP Photo
Alijev, Foto: AP Photo

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev zatražio je danas povlačenje jermenskih snaga iz oblasti Nagorno-Karabaha, gdje osam dana traju sukobi između jermenskih i azerbejdžanskih snaga i dodao da traži izvinjenje od Jerevana.

"Imam samo jedan uslov" za prekid vatre, rekao je Alijev u televizijskom obraćanju naciji.

"Oružane snage (Jermenije) treba da napuste naše teritorije", dodao je Alijev navodeći da od jermenskog premijera Nikola Pašinijana traži da "se izvini pred narodom Azerbejdžana".

"On (Pašinijan) treba da kaže da povlači vojnike iz okupiranih teritorija i da kaže da Karabah nije Jermenija", dodao je predsjednik Azerbejdžana.

Alijev je rekao da od jermenskog premijera traži i da definiše "detaljan plan" o povlačenju jermenskih snaga iz Nagorno-Karabaha.

"U tom slučaju će vlasti (Azerbejdžana) uvesti prekid vatre", dodao je on.

Jermenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti sa većinskim jermenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

U sukobima za kontrolu nad Nagorno-Karabahom između 1988. i 1994. poginulo je 30.000 ljudi, a više stotina hiljada je izbjeglo.

Primirje je potpisano 1994. godine, ali se Baku i Jerevan nisu dogovorili o pravnom statusu sporne oblasti koja je i dalje zvanično u sastavu Azerbejdžana.

Preporučujemo za Vas