Policajac optužen za ubistvo nenaoružanog Afroamerikanca

Advokat kaže kako je ubijeni intervenisao u slučaju porodičnog nasilja

3826 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Policajac Šon Lukas iz gradića Volf Siti u Teksasu optužen je za ubistvo nenaoružanog crnca Džonatana Prajsa (31), javlja CNN.

Lukas se 3. oktobra odazvao na poziv o navodnoj tuči.

"Službenik Lukas uspostavio je kontakt s muškarcem koji je kasnije identikovan kao 31-godišnji Džonatan Prajs koji je navodno bio umiješan u sukob. Lukas je pokušao zadržati Prajsa, ali je Prajs počeo da se udaljava i nije prijetio policajcu", saopšteno je iz tamošnje policije.

Policajac je nakon toga upotrijebio elektrošoker, a nakon toga je pucao u Prajsa koji je umro u bolnici nedugo nakon toga, prenosi Indeks.

Preliminarna istraga ukazuje na to da postupci policajca nisu bili prikladni, pa je optužen za ubistvo i trenutno je u zatvoru.

Prajs je u junu na Fejsbuku komentarisao rasne nemire u SAD i objavio kako je uvijek imao pozitivne interakcije s bijelim policajcima u gradu.

"Nije bio nasilan"

Advokat kaže kako je ubijeni intervenisao u slučaju porodičnog nasilja.

"Prajs nije bio nasilan, ali je intervenisao u situaciji gdje se muškarac prema ženi ponašao agresivno. Situacija je razriješena prije nego je došla policija. Razlog zbog kojeg je policajac morao upotrijebiti elektrošoker i ubiti Prajsa nije jasan", rekao je advokat Li Merit koji kaže kako traže video-snimke s mjesta događaja.

"Policijska kamera je vjerovatno uhvatila sve što se dogodilo, želimo vidjeti zvanične policijske izvještaje koje još nismo vidjeli", kazao je on.

Policijska uprava Volf Sitija nije komentarisala slučaj.

Bonus video: