Povratak ljevice i Moralesa?

Ubjedljiva pobjeda socijalističkog kandidata Luisa Arsea na predsjedničkim izborima u Boliviji

8765 pregleda 40 reakcija 0 komentar(a)
Morales u Buenos Ajresu, Foto: Reuters
Morales u Buenos Ajresu, Foto: Reuters

Ubjedljiva pobjeda socijalističkog kandidata Luisa Arsea na predsjedničkim izborima u Boliviji znači da je ljevičarska partija bivšeg lidera Eva Moralesa na dobrom putu da povrati vlast od konzervativaca, a da socijalistički starosjedilački lider i dalje ima značajan uticaj u zemlji uprkos tome što se nalazi u Argentini u egzilu.

Luis Arse, bivši ministar finansija za vrijeme vladavine Moralesa proglasio je pobjedu nakon objave preliminarnih rezultata. „Povratili smo demokratiju i iznad svega povratili smo nadu“, kazao je 57-godišnji ekonomista, poznat pod nadimkom Lučo.

Arse je obećao da će okončati neizvjesnost koja je zahvatila njegovu zemlju od oktobra 2019. godine kada su optužbe da je njegova partija pokrala izbore rezultirale masovnim uličnim protestima, poništavanjem predsjedničkih izbora a Morales je bio primoran da napusti zemlju u puču koji njegove pristalice nazivaju rasističkim i desničarskim.

„Vladaćemo za sve Bolivijce... ujedinićemo našu zemlju“, kazao je Arse. Morales je u Argentini slavio ubjedljivu pobjedu svoje partije. Sestre i braćo: prevagnula je volja naroda“, objavio je na Tviteru Morales, ključni član latinoameričkog ljevičarskog “roze” talasa koji je vladao od 2006. do dramatičnog pada prošle godine.

Čak je i Moralesova najveća rivalka, desničarska predsjednica Žanin Anjez priznala da je ljevica pobijedila na izborima. „Još uvijek nemamo zvanične brojke... međutim prema podacima kojima raspolažemo Arse je pobijedio na izborima. Čestitam pobjednicima i tražim od njih da vladaju razmišljajući o Boliviji i demokratiji”, objavila je Anjez na Tviteru.

Ova pobjeda predstavlja senzacionalni politički povratak za Moralesov Pokret za socijalizam (Mas), koji je pretrpio žestok udarac prošle godine nakon što je lider morao da pobjegne pošto je pokušao da ugrabi i četvrti predsjednički mandat.

„Dobili su podršku kao kada je Evo prvi put izabran 2005. godine“, kazao je za „Gardijan“ Džim Šulc, osnivač Demokratskog centra. Za odlazeću konzervativnu vladu Anjezove, koja je preuzela vlast nakon Moralesovog bjekstva, ovo je žestok udarac. „Ovo nam govori da desnica u Boliviji nema široku političku podršku - nije čak ni blizu tome“, kazao je Šulc.

„Desno krilo je dobilo priliku da vlada i pokazali su da ih samo zanima sopstvena moć i da preziru urođenike i siromašne u zemlji. Pokazali su da se samo pretvaraju da imaju legitimitet, da tolerišu kršenja ljudskih prava i nekažnjivost, da su nestručni i korumpirani. I ljudi su odlučili da im je toga dosta“, kazao je Šulc.

Protivnici socijalista tvrde da je Arse samo Moralesova marioneta, koji će se sada vratiti u svoju domovinu. Međutim Arse je pokušao da se javno distancira od Moralesa tokom kampanje, a juče su njegovi saveznici kazali da čovjek koji će postati novi predsjednik Bolivije nije podređen nikome.

„Kategorično tvrdim da se Evo neće miješati u vladavinu brata Luisa Arsea“, kazao je David Apaza, lider Masa u jednom gradu nedaleko od La Paza. „Drug Evo je u svoje vrijeme bio ključni elemenat, glavni protagonista... ali smatramo da naš drug sada treba da odmori, dok brat Luis Arse preuzima vođstvo“. Međutim, kako podsjeća „Forin polisi“ u Boliviji nije došlo do mirne smjene vlasti od 2002. godine a izbijanje nasilja je uvijek moguće.

„Istorija i trenutno napeto stanje bolivijske politike ukazuje da će se sljedeći izabrani predsjednik vjerovatno suočiti sa protestima i biti primoran da podnese ostavku“, tvrdi analitičar Džejms Bosvort i dodaje da je to pesimistični, ali veoma mogući scenario za predstojeće godine.

Sprovedeni tokom pandemije koronavirusa, izbori u nedjelju su smatrani testom demokratije ove države na Andima nakon što su prošlogodišnji izbori poništeni zbog optužbi za krađu, što je izazvalo krvave proteste i dovelo do Moralesove ostavke nakon 14 godina na vlasti.

„Ovo su bili najvažniji izbori od kako se Bolivija vratila demokratiji 1982. godine“, kazao je za Rojters politički analitičar Karlos Valverde. U nedjelju, stanovnici La Paza, grada podijeljenog po rasnim i klasnim linijama, mirno su izašli na glasanje i čekali u redovima kako bi izbjegli gužve na biračkim mjestima. Mnogi su kazali da strahuju da bi rezultat mogao dovesti do novog nasilja.

„Nadam se da će sve proći mirno i da će sljedeća vlada pružiti rješenja kakvim se svi Bolivijci nadaju“, kazao je za britansku agenciju David Viljaroel.

Čestitke ljevičara iz Brazila i Venecuele

Vodeći pripadnici latinoameričke ljevice, koji se nadaju da će trijumf Luisa Arsea uticvati i na njihovu sudbinu, proslavili su juče uspjeh bolivijskih socijalista. „Živio bolivijski narod. Živjela demokratija“, objavio je na Tviteru Gleisi Hofman, predsjednik brazilske Radničke partije.

Autoritarni lider Venecuele, Nikolas Maduro je takođe pozdravio pobjedu socijalista. „Velika pobjeda. Jedinstveni i savjesni, bolivijski građani su iskoristili izbore kako bi porazili puč koji je sproveden protiv našeg brata Eva“, objavio je na Tviteru Maduro.

Bonus video: