Skoro svi senatori republikanci podržali Beret, izvjestan njen izbor za sutkinju Vrhovnog suda SAD

Izborom Ejmi Koni Beret, za mjesto upražnjeno posle smrti Rut Bejder Ginsburg, ikone liberala, konzervativci bi u Vrhovnom sudu imali većinu od šest prema tri u odnosu na liberale

8218 pregleda 3 komentar(a)
Beret, Foto: Reuters
Beret, Foto: Reuters

Gotovo svi senatori republikanci danas su dali podršku Ejmi Koni Beret da bude nova sutkinja Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država (SAD), poslije čega se sjutrašnje izjašnjavanje o njenom izboru ne dovodi u pitanje.

Za nastavak procesa nominacije Beret glasao je 51 senator, a protiv je bilo 48 članova gornjeg doma Kongresa SAD, navodi Asošiejted pres.

Protiv konzervativne sutkinje Beret, koju je predložio američki predsjednik Donald Tramp, glasali su senatori demokrata.

Oni su željeli da oduže raspravu, pošto tvrde da novog sudiju Vrhovnog suda treba da predloži pobjednik predsjedničkih izbora 3. novembra.

Svega devet dana prije predsjedničkih izbora, republikancima se žuri da Beret bude izabrana u Vrhovni sud koji ima devet sudija čija je funkcija doživotna.

Izborom Ejmi Koni Beret, za mjesto upražnjeno posle smrti Rut Bejder Ginsburg, ikone liberala, konzervativci bi u Vrhovnom sudu imali većinu od šest prema tri u odnosu na liberale.

Na taj način bi konzervativna većina bila zagarantovana u narednim godinama.

To otvara vrata potencijalnoj novoj eri presuda u vezi sa abortusom, istopolnim brakovima i zdravstvenom zaštitom, navodi AP.

Beret, 48-godišnja katolkinja čvrstih konzervativnih uvjerenja, 15 godina je predavala pravo na Univerzitetu Notr Dam, jednom od najpoznatijih katoličkih univerziteta u SAD.

Tramp ju je 2017. godine postavio za sudiju Apelacionog suda, za područje saveznih država Ilinois, Indijana i Viskonsin.

Bonus video: