treći neuspješni pokušaj

Ništa od primirja: Jermenija i Azerbejdžan se uzajamno optužuju za kršenje

Azerbejdžansko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je jermenske snage da su granatirale grad Terter i susjedna sela kao i položaje vojske u Bakuu, tvrdeći istovremeno da oni "strogo poštuju" dogovor. Ministarstvo odbrane oblasti Nagorno-Karabah je osudilo, kako je navelo, neprijateljstku artiljerijsku vatru na njihove položaje na raznim mjestima na frontu

4268 pregleda 0 komentar(a)
Azerbejdžanski helikopter iznad Nagorno-Karabaha, Foto: Reuters
Azerbejdžanski helikopter iznad Nagorno-Karabaha, Foto: Reuters

Jermenija i Azerbejdžan uzajamno se optužuju da su prekršili tek dogovoreno treće primirje koje je trebalo danas da stupi na snagu i zaustavi sukobe oko kontrole nad spornom enklavom Nagorno-Karabah.

O primirju su se dvije zemlje dogovorile u Vašingtonu i trebalo je da počne od 8.00 sati po lokalnom vremenu (6.00 po srednjoevropskom vremenu).

Azerbejdžansko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je jermenske snage da su granatirale grad Terter i susjedna sela kao i položaje vojske u Bakuu, tvrdeći istovremeno da oni "strogo poštuju" dogovor.

"To još jednom pokazuje da Jermenija samo na riječima podržava princip humanitarnog primirja. A zapravo, krijući se iza primirja ona pokušava da pregrupiše snage i da zauzme nove položaje", rekao je Kikmet Gadžijev, savjetnik azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva.

Ministarstvo odbrane oblasti Nagorno-Karabah je osudilo, kako je navelo, neprijateljstku artiljerijsku vatru na njihove položaje na raznim mjestima na frontu.

Ministarstvo je dodalo da se njihove snage strogo drže postignutog sporazuma o primirju, i da optužbe da ga oni krše nemaju veze sa realnošću.

Obje strane su osudile drugu stranu za "flagrantno kršenje" primirja.

Nagorno-Karabah je enklava u Azerbejdžanu naseljena Jermenima i od rata u prvoj polovini '90-tih godina 20. vijeka, vlada u Bakuu nema kontrolu nad tom teritorijom.

Ovo je treće primirje koje propada u Nagorno-Karabahu, planinskoj enklavi sa većinskim jermenskim stanovništvom, od novog rasplamsavanja neprijatreljstava 27. septembra.

Preporučujemo za Vas