Prinčevi Saudijske Arabije protestovali, pa uhapšeni: Ukinute im životne naknade

Rojters prenosi da je saudijski zvaničnici nisu komentarisali ovaj događaj i podsjeća da je saudijski kralj Salman ben Abdel Aziz el Saud ranije naložio da državnim službenicima u ovoj godini bude isplaćivano 1.000 rijala (221 euro) mjesečno, kako bi nadomjestili porast troškova života, a nakon što su povećane cijene gasa i uveden porez na dodatu vrijednost (PDV)
6 komentar(a)
Mohamed bin Salman, Foto: Reuters
Mohamed bin Salman, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2018. 12:11h

Vlasti u Saudijskoj Arabiji privele su 11 prinčeva koji su protestovali ispred Kraljevske palate u Rijadu, prenosi Tanjug.

Oni su protestovali protiveći se ukidanju mjesečnih nadoknada za njihove životne troškove, izvjestili su mediji te zemlje.

Rojters prenosi pisanje saudijskog sajta vijesti "sabku.org" da su se prinčevi okupili na protestu zahtjevajući ukidanje kraljevskog dekreta kojim je zaustavljeno plaćanje računa za struju i vodu članovima kraljevske porodice.

"Kralj je naredio Kraljevskoj gardi da interveniše i oni su pritvoreni i smješteni u zatvor al Hajer gdje čekaju na suđenje", navedeno je na saudijskom sajtu.

Rojters prenosi da je saudijski zvaničnici nisu komentarisali ovaj događaj i podsjeća da je saudijski kralj Salman ben Abdel Aziz el Saud ranije naložio da državnim službenicima u ovoj godini bude isplaćivano 1.000 rijala (221 euro) mjesečno, kako bi nadomjestili porast troškova života, a nakon što su povećane cijene gasa i uveden porez na dodatu vrijednost (PDV).

Saudijska Arabija koja je najveći izvoznik nafte u svetu, uvela je reforme koje uključuju ukidanje subvencija, uvođenje PDV-a i ukidanje povlastica članovima kraljevske porodice u pokušaju da suoče sa padom cijena sirove nafte, koji je izazvao budžetski deficit.

Bonus video: