SAD spremne da ponovo predvode

Bajden poručio da će njegova spoljna politika biti zasnovana na globalnom liderstvu SAD i na jačanju saveza

7584 pregleda 9 komentar(a)
Bajden sa kandidatima za svoj tim u štabu za tranziciju u Vilmingtonu, Foto: Reuters
Bajden sa kandidatima za svoj tim u štabu za tranziciju u Vilmingtonu, Foto: Reuters

Novoizabrani predsjednik Džo Bajden je rekao juče da će SAD biti “spremne da predvode” ponovo na globalnoj sceni pošto naslijedi Donalda Trampa u januaru. On je obećao da će sarađivati sa partnerima Vašingtona u inostranstvu.

Predstavljajući svoj tim za spoljnu politiku i nacionalnu bezbjednost, Bajden je poslao signal da namjerava da vrati SAD sa unilateralnog puta “Amerika na prvom mjestu”, kojim je išao Tramp.

“Ovaj tim ima iskustvo i dostignuća bez premca, ali je takođe odraz ideje da na izazove ne možemo odgovoriti starim razmišljanjem i navikama”, rekao je Bajden u Vilmingtonu, u državi Delaver..

“To je tim koji je odraz činjenice da se Amerika vratila - spremna da predvodi svijet, a ne da se povlači iz njega”.

Prema Bajdenovim riječima, bezbjednost Amerike se čuva neupuštanjem u “nepotrebne vojne sukobe i držanjem protivnika pod kontrolom”.

On je rekao da će izbor Entonija Blinkena za državnog sekretara ponovo izgraditi moral i povjerenje u američki Stejt department, odgovoran za diplomatske odnose države.

Pored Blinkena, u Bajdenovom timu su i Džejk Saliven, kao savjetnik za nacionalnu bezbjednost i Linda Tomas-Grinfild, ambasadorka pri UN.

Bajden je rekao da ga je u razgovorima sa svjetskim liderima zadivilo to “koliko se raduju tome da SAD ponovo potvrde istorijsku ulogu globalnog lidera u Pacifiku, Atlantiku i širom svijeta”.

On je u kampanji obećao da će preinačiti Trampovu odluku da povuče SAD iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama, zauzeti oštar stav prema širenju kineskog uticaja širom svijeta i ponovo se pridružiti iranskom nuklearnom sporazumu ako se Teheran bude striktno pridržavao.

“Ne možemo sami rješavati probleme svijeta. Moramo sarađivati sa drugim zemljama, potrebna nam je njihova saradnja i partnerstvo”, rekao je Bajden.

Linda Tomas-Grinfild je dodala: “Želim da vam kažem: Amerika se vratila. Multilateralizam se vratio. Diplomatija se vratila”.

Nakon višenedjeljnog odgađanja, Bajdenov tim za tranziciju počeo je juče da kontaktira savezne agencije da pripreme prenos vlasti sa Donalda Trampa. Bivši potpredsjednik je brzo radio na sastavljanju tima i odabiru članova kabineta nakon što je porazio dosadašnjeg republikanskog predsjednika na izborima 3. novembra. Tramp tvrdi da su izbori pokradeni.

“Izbori su završeni. Vrijeme je da ostavimo po strani retoriku kojom demonizujemo jedni druge. Moramo se ujediniti”, objavio je Bajden juče ne Tviteru.

Tramp je rekao da nikad neće priznati rezultate izbora, ali nakon nedjelja praznog hoda, njegova administracija je u ponedjeljak konačno dala zeleno svjetlo za početak formalne predaje vlasti. Trampova administracija je kočila taj proces uprkos jasnoj pobjedi Bajdena, kojeg su svjetski lideri priznali kao novog predsjednika.

Bajden sada ima pristup vladinim finansijskim sredstvima i, između ostalog, može zvanično koordinisati sa 17 agencija koje su dio američke obavještajne zajednice, dok se priprema da preuzme funkciju 20. januara. Pored toga, Stejt department tipično pruža podršku u raspravama tima sa stranim liderima. Jedno od prvih ministarstava kojem se njegov tim obratio je Pentagon, čime je podvučen značaj isticanja nacionalne bezbjednosti tokom tranzicije, piše Rojters. Tramp je 9. novembra smijenio ministra odbrane Marka Espera. Izvršni direktor Bajdenovog tranzicionog tima, Johanes Ejbraham, rekao je da će zvaničnici za tranziciju narednih dana početi sastanke sa federalnim zvaničnicima i razgovarati o odgovoru na pandemiju, analizirati interese nacionalne bezbjednosti i utvrditi stanje u vladinim agencijama.

Tim za tranziciju do sada je bio ograničen na razgovore sa bivšim zvaničnicima, a ne na one koji su trenutno u vladi, rekao je jedan Bajdenov saradnik.

Kritičari kažu da je Trampovo odbijanje da prizna rezultate i odobri predaju vlasti podrilo američku demokratiju i sposobnost nove administracije da se bori protiv pandemije koronavirusa, koja je ubila oko 258 hiljada Amerikanaca.

Tramp još nije bacio peškir

Odluka administracije da odobri tranziciju ne znači da Tramp odustaje od svoje pravne bitke u pokušaju da preinači rezultate u nekoliko država ili da se predao, nego da je to odgovarajuća stvar za taj proces, objavio je Rojters, pozivajući se na upućene izvore.

“On još nije bacio peškir”, rekao je jedan izvor.

Na pitanje koliko bi pravni izazov mogao trajati, izvor je rekao da ne može duže od 14. decembra, kada se sastaju elektori iz 50 država i Distrikta Kolumbija, kao Elektorski koledž, koji će formalno izabrati novog predsjednika.

Bonus video: