Najrigoroznije mjere Turske do sada, policijski čas svake noći i cijelog vikenda

Stariji od 65 i mlađi od 20 godina, koji smiju da provode van kuće svega tri sata dnevno, neće smjeti da koriste javni prevoz, a na svadbama i sahranama dozvoljno je prisustvo najviše 30 ljudi

12224 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Turske, Foto: REUTERS
Detalj iz Turske, Foto: REUTERS

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan objavio je večeras uvođenje najrigoroznijih mjera od početka epidemije zbog skoka broja infekcija koronavirusom, koje uključuju proširenje policijskog časa na sve noći i na cio vikend.

Erdogan je, posle sjednice Vlade, rekao da će policijski čas od sjutra trajati od 21.00 do 5.00 svakog radnog dana, a da će vikendom zabrana kretanja biti na snazi od petka u 21.00 do ponedjeljka u 5.00.

Tokom određenih perioda u vrijeme policijskog časa moći će da rade prodavnice neophodne robe i službe za dostavu hrane.

Stariji od 65 i mlađi od 20 godina, koji smiju da provode van kuće svega tri sata dnevno, neće smjeti da koriste javni prevoz, a na svadbama i sahranama dozvoljno je prisustvo najviše 30 ljudi.

Poslije snažnog pritiska zdravstvenih radnika i javnosti, Turska je prošle nedjelje ponovo počela da prijavljuje ukupan broj pozitivno testiranih na koronavirus, nakon što je četiri mjeseca objavljivala samo brojeve zaraženih koji imaju simptome.

Promjenom metodologije, broj novozaraženih u jednom danu porastao je na oko 30.000, čime je Turska postala jedna od pandemijom najteže pogođenih država.

Vlasti su danas prijavile 31.219 novih infekcija i 188 smrtnih ishoda.

Nakon što su rekordni brojevi umrlih zabilježeni osam dana uzastopno, broj mrtvih od posljedica koronavirusa u Turskoj povećan je na 13.746.

Turska ove jeseni bilježi znatno veći broj infekcija nego proljetos, kada je policijski čas bio na snazi samo tokom vikenda i praznicima.

U prethodne dvije nedjelje policijski čas je bio na snazi samo vikendom tokom noći, ali ta mjera nije dala rezultate jer je mnogi nisu poštovali. Mediji su prikazivali prepune javne prostore.

Prema zvaničnim podacima, na odjeljenjima intenzivne njege popunjeno je 71 odsto kapaciteta.

Bonus video: