naučnik koji je bio skeptičan prema mjerama za kontrolu širenja koronavirusa

Trampov savjetnik za nauku Skot Atlas napušta Bijelu kuću

Atlas se ljetos pridružio Bijeloj kući, gdje se sukobio sa vrhunskim vladinim naučnicima, uključujući Antonija Faučija i Deboru Birks, dok se odupirao snažnijim naporima da zaustavi pandemiju KOVID-19 koja je usmrtila više od 267. 000 Amerikanaca

4472 pregleda 4 komentar(a)
Atlas, Foto: Reuters
Atlas, Foto: Reuters

Savjetnik predsjednika Donalda Trampa, dr Skot Atlas, naučnik koji je bio skeptičan prema mjerama za kontrolu širenja koronavirusa, napušta mjesto u Bijeloj kući.

Zvaničnik Bijele kuće potvrdio je da je neuroradiolog sa Stanford univerziteta, koji nije imao formalno iskustvo u javnom zdravstvu ili zaraznim bolestima, podnio ostavku. Atlas je tu vijest potvrdio sinoć na Tviteru.

Atlas se ljetos pridružio Bijeloj kući, gdje se sukobio sa vrhunskim vladinim naučnicima, uključujući Antonija Faučija i Deboru Birks, dok se odupirao snažnijim naporima da zaustavi pandemiju KOVID-19 koja je usmrtila više od 267. 000 Amerikanaca.

Atlas je poznat po skepticizmu djelotvornosti maski u sprječavanju virusa, nasuprot stavovima vladinih stručnjaka i konsenzusa naučne zajednice.

Prije samo nekoliko nedjelja na Tviteru je, reagujući na najnovija ograničenja koja su zbog virusa uvedena u Mičigenu, pozvao ljude da "ustanu" protiv državne politike.

Univerzitet Stanford se ogradio od njegovih stavova saopštenjem u kome je navedeno da je Atlas "izrazio stavove koji nijesu u skladu sa univerzitetskim pristupom odgovora na pandemiju".

"Podržavamo upotrebu maski, socijalno distanciranje i sprovođenje nadzora i dijagnostičkog testiranja", saopštio je univerzitet 16. novembra.

"Takođe vjerujemo u važnost strogog pridržavanja mjera lokalnih i državnih zdravstvenih vlasti", navedeno je u saopštenju.

Atlas je angažovan kao "specijalni vladin službenik", što njegove usluge vladi ograničava na 130 dana u kalendarskoj godini, rok koji ističe upravo ove nedjelje.

Preporučujemo za Vas