Najviši američki zvaničnici imaće rani pristup vakcini protiv kovida-19

"Viši zvaničnici iz sve tri grane vlasti primiće vakcine u skladu sa uobičajenim vladinim protokolom uspostavljenim u izvršnoj politici", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbjednost Džon Uliot

2276 pregleda 1 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Shutterstock
Bijela kuća, Foto: Shutterstock

Najvišim zvaničnicima američke vlade, uključujući službenike Bijele kuće koji rade u blizini predsjednika Donalda Trampa i potpredsjednika Majkla Pensa, biće ponuđena vakcina protiv koronavirusa ove nedjelje, dok je javna distribucija ograničena na najizloženije zdravstvene radnike, njegovatelje i korisnike domova.

Nedavno odobrena Fajzerova vakcina biće dostupna onima koji su u neposrednoj blizini vođa nacije, potvrdilo je dvoje ljudi uključeno u to pitanje.

Prema njihovim riječima taj potez treba da spriječi širenje kovida 19 u Bijeloj kući, gdje je već bilo nekoliko inficiranih, među kojima predsjednik Tramp i neki visoki zvaničnici.

Nije jasno koliko će zvaničnika najprije moći da se vakciniše i da li će to učiniti Tramp ili Pens.

Trampova administracija sprovodi program vakcinacije u skladu sa vladinim planovima, rekli su zvaničnici.

"Viši zvaničnici iz sve tri grane vlasti primiće vakcine u skladu sa uobičajenim vladinim protokolom uspostavljenim u izvršnoj politici", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbjednost Džon Uliot.

On je dodao da američki narod treba da ima povjerenja da prima istu sigurnu i efikasnu vakcinu kao i visoki zvaničnici vlade Sjedinjenih Država po savjetu stručnjaka za javno zdravlje i rukovodstva nacionalne bezbjednosti.

Prema uputstvima iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, još nema dovoljno informacija da bi se utvrdilo da li bi oni koji su imali kovid-19 takođe trebalo da dobiju vakcinu.

Pens nije bio zaražen virusom, a njegovi pomoćnici raspravljaju o tome kada i kako treba da primi vakcinu, dok administracija, čini se, pojačava povjerenje javnosti u vakcinu.

Bonus video: