Iran upozorio Trampa da se ne upušta ni u kakav avanturizam prije odlaska s vlasti

Tramp je u srijedu rekao da će smatrati Iran odgovornim u slučaju smrtonosnih napada na Amerikance u Iraku, kako se približava prva godišnjica od ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija

9248 pregleda 3 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Iranske vlasti upozorile su Donalda Trampa da se ne upušta u neki "avanturizam" prije odlaska iz Bijele kuće, pošto je američki predsjednik optužio Teheran da je odgovoran za nedavni raketni napad na američku ambasadu u Iraku.

Tramp je u srijedu rekao da će smatrati Iran odgovornim u slučaju smrtonosnih napada na Amerikance u Iraku, kako se približava prva godišnjica od ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija.

"Našu ambasadu u Bagdadu u nedjelju je pogodilo nekoliko raketa. Pogodite odakle su rakete: Iz Irana", naveo je Tramp na Tviteru uz fotografiju raketa.

Odlazeći američki predsjednik je rekao da postoje spekulacije o nastavku napada na Amerikance u Iraku. "Ako bude ubijen Amerikanac, smatraću Iran odgovornim", dodao je Tramp.

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif izjavio je da je Tramp iskoristio "neku bezvrijednu fotografiju kako bi lakomisleno optužio Iran" i dodao da odlazeći predsjednik treba da "preuzmu punu odgovornost za svaki avanturizam".

Zarif je optužio američkog predsjednika da "dovodi u opasnost sopstvene građane u inostranstvu" i da pokušava da skrene pažnju od "katastrofalnih neuspjeha" u borbi protiv koronavirusa u SAD.

Američka ambasada u Bagdadu je tokom leta postavila odbrambeni sistem C-RAM jer su razne oružane grupe pojačale raketne napade na ambasadu. U nedjelju je ispaljeno nekoliko raketa u pravcu ambasade, ali u tom napadu nije bilo žrtava.

Ambasada je u decembru povukla dio svog osoblja. To je privremena mjera donijeta uoči godišnjice ubistva u Bagdadu iranskog generala Kasema Solejmanija.

Solejmani, koji je smatran drugim najmoćnijim čovjekom u Iranu, ubijen je 3. januara ove godine u američkom napadu bespilotnom letjelicom na aerodrom kod Bagdada, po naređenju Donalda Trampa.

Bonus video: