"Trampova strategija vraća svijet u sukobe velikih sila, nema više jasnog vođstva Amerike na Zapadu"

"Na vidiku je sad ne svijet bez Zapada, već Zapad bez Amerike i Evropa nema drugog izbora već da gleda kako će biti kad prestane to (američko) predsjednikovanje", smatra američki komentator Čarls Kapčan
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2017. 18:30h

Strategija nacionalne bezbjednosti koju je obznanio američki predsjednik Donald Tramp vraća svijet u sukobe velikih sila i stvaranje novog svjetskog poretka u kojem Zapad više nema jasno vođstvo SAD, glavni su zaključci medija u Evropskoj uniji, čiji se zvaničnici zasad nisu oglasili o novoj svjetskoj strategiji Bijele kuće.

Španski list Mundo ukazuje na to da "upad Trampa na svjetsku pozornicu i njegov izolacionistički stav otvaraju nove scenarije - a to je da Zapad više nema tako jasnog vođstva Amerike, dok se u toj ulozi sve više pomalja Njemačka, iako kancelarka Angela Merkel odbija da to i zvanično upražnjava".

Dnevnik italijanskih poslovnih krugova Il sole 24 ore na udarnom mjestu prenosi analizu uglednog američkog komentatora Čarlsa Kapčana da je sad "na vidiku Zapad bez Amerike" i da je Tramp nekim potezima došao u sukob s međunarodnom zajednicom, "udaljio od sebe saveznike, a prepuštajući vođstvo Kini i Rusiji, pružio najbolje razloge da se u neposrednoj budućnosti sumnja u Vašington".

"Na vidiku je sad ne svijet bez Zapada, već Zapad bez Amerike i Evropa nema drugog izbora već da gleda kako će biti kad prestane to (američko) predsjednikovanje", smatra Kapčan, ali je dodao da Evropska unija, a prije svega Njemačka, moraju "prestati da oklijevaju" da preuzmu ulogu vođe Zapada.

"Umjesto što sve svodi na kritiku američkog predsjednika, Njemačka bi", zaključuje američki analitičar, "morala da poveća sopstvene izdatke za odbranu i podstičući domaću potrošnju doprinese bezbjednosti i privrednom rastu eurozone".

Mediji u EU glavni naglasak stavljaju na poruke Vašingtona da su Kina i Rusija "glavni konkurenti i suparnici" koji žele da dovedu u pitanje "američko vođstvo u svetu", što Tramp u Strategiji obećava da će ponovo obezbijediti, ali tako što će se prvenstveno posvetiti unutrašnjem ekonomskom, tehnološkom i vojnom jačanju Amerike.

Ocjene su podijeljene oko toga da li se u novoj bezbjednosnoj strategiji Bijele kuće Kina ili Rusija vide kao veći suparnik Americi, ali se ukazuje i na protivrečnosti pošto je Tramp u obrazlaganju strategije naglasio spremnost da se pregovara i s Pekingom i s Moskvom.

Španski dnevnik Pais i britanski list Fajnenšnel tajms smatraju da Tramp ipak u Kini vidi "najnezgodnijeg suparnika" zbog ogromne ekonomske težine Kine i njenog divovskog suficita u trgovini s Amerikom, pa Bijela kuća otud "optužuje Peking da istrajava u politici ekonomske agresije s ciljem da se oslabe SAD".

Italijanski list Republika navodi da svijet ponovo ulazi u "strategijsko nadmetanje iz prošlog vijeka" budući da Tramp i tvorci nove strategije smatraju da Kina i Rusija žele da dovedu u pitanje sveukupni svjetski geopolitički poredak, iako Vašington vidi i nužnost da pregovara s ta dva planetarna konkurenta.

Madridski dnevnik Mundo u izvještaju iz Šangaja štaviše procjenjuje da su "Kina i Rusija dvojac spreman preuzme kormilo od Amerike".

U prilog ovoj ocjeni Mundo navodi uvodnik u kineskim zvaničnim krugovima bliskom listu Global tajms da je "veza Kine i Rusije najznačajniji činilac u sadašnjoj svjetskoj strategijskoj ravnoteži i mora se razvijati u pravcu strategijskog savezništva".

Bonus video: