da se uspostavi "trajna humanitarna pauza"

Savjet bezbjednosti UN usvojio rezoluciju o prekidu vatre zbog isporuke vakcina i imunizacije protiv kovida-19

Britanski nacrt rezolucije, koji je podržalo 112 zemalja, ponovio je zahtjev Savjeta bezbednosti iz jula prošle godine za "trenutnim prekidom neprijateljstava" u cijelom svijetu - od Sirije i Jemena, do Centralnoafričke Republike, Malija, Sudana i Somalije

5133 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay.com
Ilustracija, Foto: Pixabay.com

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je danas usvojio rezoluciju u kojoj se zahtjeva da sve zaraćene strane u svijetu odmah uspostave "trajnu humanitarnu pauzu" kako bi se omogućilo nesmetano isporučivanje vakcina protiv kovida-19 i imunizacija miliona ljudi.

Britanski nacrt rezolucije, koji je podržalo 112 zemalja, ponovio je zahtjev Savjeta bezbednosti iz jula prošle godine za "trenutnim prekidom neprijateljstava" u cijelom svijetu - od Sirije i Jemena, do Centralnoafričke Republike, Malija, Sudana i Somalije.

Izražena je zabrinutost što apel za prekid vatre radi suzbijanja pandemije koronavirusa, koji je prvi put uputio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš 23. marta 2020. godine, "nije poštovan u potpunosti".

Britanska ambasadorka u UN Barbara Vudvort, koja trenutno predsjedava SB, saopštila je rezultate glasanja elektronskom poštom jer je sastanak održan virtuelno, rekavši da će rezolucija pomoći isporuku vakcina za 160 miliona ljudi koji žive u oblastima sukoba ili su raseljeni.

Preporučujemo za Vas