Članice pokrivaju približno 30 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda

Kina ratifikovala RCEP, čeka druge članice

Prema sporazumu trebalo bi da međusobno smanje carine za čak 90 odsto

1936 pregleda 0 komentar(a)
Kina i 14 partnera potpisali sporazum, Foto: Printscreen YouTube
Kina i 14 partnera potpisali sporazum, Foto: Printscreen YouTube

Kina je ratifikovala Sporazum o regionalnom sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu (RCEP) i izrazila nadu se da će i druge zemlje članice to što prije uraditi, rekao je kineski ministar trgovine Vang Ventao.

"Što prije sporazum stupi na snagu, to će brže imati koristi ljudi iz zemalja članica", rekao je Vang na godišnjem zasijedanju Svekineskog narodnog kongresa, prenijela je Kineska medijska grupa.

Sporazum koji je potpisalo 15 azijsko-pacifičkih zemalja u novembru 2020. trebalo bi da ratifikuje šest zemalja ASEAN-a (Asocijacija država jugoistočne Azije) i tri zemlje koje nisu članice ASEAN-a da bi stupio na snagu.

Potpisnice se nadaju da će najveći svjetski blok slobodne trgovine biti podsticaj za pandemijom pogođene ekonomije regiona. Članice RCEP-a pokrivaju približno 30 odsto svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP), a prema sporazumu trebalo bi da međusobno smanje carine za čak 90 odsto.

Sporazum bi mogao da poveća trgovinu među članicama za 428 milijardi dolara, doda 500 milijardi dolara globalnom izvozu i poboljša nacionalni dohodak 15 zemalja za 186 milijardi dolara do 2030. godine, procjena je Peterson institutu za međunarodnu ekonomiju (PIIE) u Vašingtonu.

Preporučujemo za Vas