Djeca migranti u prenatrpanim centrima u SAD: Ugroženo zdravlje i bezbjednost

Povjerljivi podaci do kojih je došao AP pokazuju da se broj migrantske djece pod nadzorom američke vlade u posljednja dva mjeseca više nego udvostručio, na oko 21.000 djece ove nedjelje, od ranog doba do tinejdžerskog uzrasta

6314 pregleda 4 komentar(a)
Djeca iz Hondurasa među tražiocima azila (Ilustracija), Foto: Reuters
Djeca iz Hondurasa među tražiocima azila (Ilustracija), Foto: Reuters

Više od 20.000 djece migranata u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nalazi se u prenatrpanim centrima za njihov smještaj, dok nastavlja da se povećava broj privedenih migranata na američko-meksičkoj granici, u jednom od najvećih izazova administracije predsjednika Džozefa Bajdena, prenio je danas Radio Slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Bajdenova administracija drži desetine hiljada djece u mreži od oko 200 objekata u dvadesetak saveznih država, među kojima je i pet centara s više od 1.000 djece, ističe Asošiejted pres.

Povjerljivi podaci do kojih je došao AP pokazuju da se broj migrantske djece pod nadzorom američke vlade u posljednja dva mjeseca više nego udvostručio, na oko 21.000 djece ove nedjelje, od ranog doba do tinejdžerskog uzrasta.

U jednom takvom centru u vojnoj bazi u El Pasu u Teksasu nalazi se više od 4.500 djece, ukazuje AP, dodajući da advokati i stručnjaci za javno zdravlje kažu da su neki od tih centara bezbjedni s odgovarajućom njegom, ali da je u drugim ugroženo zdravlje i bezbjednost djece.

U okviru plana američke vlade za smještaj hiljada djece koja prelaze granicu iz Meksika koristi se i desetak nelicenciranih objekata u vojnim bazama, stadionima i kongresnim centrima koji zaobilaze državne propise i koji ne zahtijevaju tradicionalni pravni nadzor.

U tim objektima deci nije zagarantovan pristup obrazovanju, rekreaciji ili pravnom savjetu.

Ministarstvo je odbilo da kaže da li postoje neki standardi koji se zakonski mogu nametnuti za brigu o djeci u vanrednim centrima ili kako se oni nadziru, navodi AP, ukazujući da je Bajdenova administracija dozvolila veoma ograničeni pristup medijima u tim centrima pozivajući se na pandemiju COVID-19 i restrikcije u vezi s privatnošću.

Advokate i borce za ljudska prava posebno zabrinjavaju masovna skloništa sa stotinama kreveta naguranih jednih pored drugih.

U takvim objektima djeca mogu biti izolovana, pod manjim nadzorom i bez osnovnih usluga, ukazuje AP, navodeći da je otkrio da oko polovine ukupne migrantske djece zadržane u SAD spavaju u skloništima sa više od 1.000 druge djece.

Neki od tih objekata koji rade po ugovorima već se suočavaju sa sudskim postupcima zbog navoda da su djeca bila fizički i seksualno zlostavljana u skloništima u vrijeme Trampove administracije, dok neke nove kompanije koje pružaju smještaj imaju malo ili nimalo iskustva u radu s djecom migrantima.

Prethodna administracija je prema takozvanom Članu 42 iz zakona o zdravstvu zbog pandemije automatski deportovala sve migrante koji su uhvaćeni kako ilegalno prelaze granicu.

Bajdenova administracija primjenjuje tu uredbu na sve odrasle osobe i porodice, ali ne i na djecu koja dolaze bez pratnje starijih.

Američka agencija za carine i zaštitu granica u aprila je privela 178.622 ljudi duž granice s Meksikom, što je najveći broj privođenja u makar dvije decenije, ističe Njujork tajms (The New York Times), ukazujući na podatak da je broj privedenih imigranata na jugozapadnoj granici SAD u aprilu je porastao 12. mjesec zaredom.

Bajdenovo obećanje humanijeg pristupa imigraciji nego u Trampovo dalo je nekim migrantima, od kojih mnogi beže iz teških ekonomskih uslova u Meksiku i Centralnoj Americi, nadu da će možda moći lakše da uđu u SAD, ukazuje Njujork tajms.

Iako je Bajden obećao ukidanje neke od Trampovih mjera, on je takođe pozvao imigrante da ostanu kod kuće i dao je više ovlašćenja službenicima agencije za carine i zaštitu granice da vrate imigrante po protokolima uvedenim za borbu protiv koronavirusa.

Ipak, ukazuje Njujork tajms, posljednji podaci poslije porasta broja migrantske djece ove godine doveli su u pitanje Bajdenovu imigracionu politiku.

S druge strane, ukazuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal), broj migrantskih porodica i djece bez pratnje koji su ilegalno prešli granicu opao je u aprilu prvi put poslije skoro godinu dana.

Agenti za carinu i zaštitu granica privela je 48.226 migranata koji su putovali kao porodice i 16.933 dece koja su bila sama.

Broj privedenih u obje grupe pao je za oko 10 odsto u poređenju s martom.

Broj odraslih koji su prelazili granicu takođe je vjerovatno manji od ukupnog broja privedenih, jer mnogi pokušavaju više puta da pređu granicu pošto su prethodno uhvaćeni i vraćeni u Meksiko.

Nekoliko je razloga za smanjenje broja porodica i djece bez pratnje koji prelaze granicu, ukazuje američki list.

Jedan od bitnijih je što je Meksiko, na zahtjev SAD, pojačao napore u vezi s imigracijom, pažljivijim kontrolisanjem svoje južne granice s Gvatemalom, kao i uobičajenih migrantskih ruta kroz tu zemlju.

Ovogodišnji talas migranata na granici s Meksikom je jedan od najznačajnijih logističkih i političkih izazova za Bajdenovu administraciju koja je posebno na iskušenju zbog rekordnog broja migrantske djece bez pratnje koja su u pritvornim centrima, ukazuje Volstrit džurnal.

Zadržavanje politike da se zbog koronavirusa migranti vraćaju bez formalnog privođenja predmet je nekoliko sudskih slučajeva koje su pokrenuli Američka unija za građanske slobode (ACLU) i organizacije za prava migranata, tvrdeći da je po federalnim zakonima ta praksa nelegalna pošto ljude u opasnosti od proganjanja u njihovim zemljama ne treba odmah vraćati.

Bonus video: