SAD i Evropske zemlje u UN traže hitnu istragu oko bjeloruskog preusmjeravanja aviona

Primoravanje aviona da sleti "pod lažnim izgovorom ugrozilo je bezbjednost vazduhoplovstva", ocijenjeno je u saopštenju grupe država koje smatraju da je taj postupak "flagrantan napad na bezbjednost međunarodne civilne avijacije i protiv evropske bezbjednosti i svjedoči o flagrantnom preziru prema međunarodnom pravu"

4419 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

SAD i Evropske zemlje članice Savjeta bezbjednosti UN su u zajedničkom saopštenju poslije sastanka tog tijela pozvale danas Međunarodnu organizaciju za civilnu avijaciju (ICAO) da hitno ispita bjelorusko preusmjeravanje putničkog aviona irskog "Rajanera".

Taj događaj je "bez presedana i neprihvatljiv" i zvaničnici Bjelorusije treba u punoj mjeri da odgovaraju, navodi se u saopštenju, u kojem je postupak Bjelorusije "oštro osuđen" i poziva se na hitno oslobađanje putnika tog aviona bjeloruskog opozicionara Romana Protaševića i njegove djevojke, uhapšenih kada je avion prizemljen.

Hitan sastanak Savjeta bezbjednosti o tom pitanju, virtuelan i iza zatvorenih vrata, sazvale su Estonija, Irska i Francuska.

Po navodima diplomata, zemlje koje su sazvale hitan sastanak Savjeta bezbjednosti nisu ni pokušale da postignu saglasnost svih članica tog tijela o zajedničkom saopštenju, čemu bi se vjerovatno usprotivila Rusija. Ona od nedjelje kada se incident dogodio, otvoreno pruža podršku Bjelorusiji.

Primoravanje aviona da sleti "pod lažnim izgovorom ugrozilo je bezbjednost vazduhoplovstva", ocijenjeno je u saopštenju grupe država koje smatraju da je taj postupak "flagrantan napad na bezbjednost međunarodne civilne avijacije i protiv evropske bezbjednosti i svjedoči o flagrantnom preziru prema međunarodnom pravu".

ICAO, čije sjedište je u Montrealu već je najavio hitan sastanak o tom pitanju za sjutra.

Saopštenje su potpisali Estonija, Francuska, Irska, Norveška, Velika Britanija i SAD, a pridružile su se i dvije bivše članice Saveta bezbednosti - Njemačka i Belgija.

Tokom sastanka pomoćnik ruskog ambasadora Dmitrij Poljanskij rekao je da je opis tog doogađaja koji su iznijeli Evropljani i Amerikanci "lažna vijest" i ponovo potvrdio podršku Moskve objašnjenju Bjelorusije koja tvrdi da je posadi aviona "preporučeno" da sleti u Minsk zbog stvarne prijetnje bombom, rekao je jedan diplomata za Frans pres.

Bonus video: