Ćerka i Pakjao mogući nasljednici

Duterteu šestogodišnji mandat ističe za godinu

6336 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CZAR DANCEL
Foto: CZAR DANCEL

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte sastavio je listu mogućih nasljednika na kojoj su i njegova ćerka Sara, bokserska zvijezda Emanuel Mani Pakjao i sin pokojnog diktatora Ferdinanda Markosa, objavio je juče predsjednikov portparol.

Duterte, kojem ustav brani da se ponovo kandiduje, okončaće šestogodišnji mandat u junu 2022. godine. Njegova stranka ga ohrabruje da se kandiduje kao potpredsjednik, piše Rojters.

Dok razmatra “mnoge opcije”, Duterte razmišlja da podrži svoju ćerku, gradonačelnicu Davaoa Saru Duterte-Karpio, bokserskog šampiona i senatora Pakjaoa, Ferdinanda Bongbog Markosa, gradonačelnika Manile Fransiska Domagosa i dugogodišnjeg saradnika i senatora Kristofera Bonga Goa, rekao je njegov portparol Hari Roke.

On nije obrazložio Duterteove izbore, ali se neki od njih visoko kotiraju u ispitivanjima o omiljenim predsjedničkim kandidatima za izbore sljedeće godine.

Niko od njih petoro nije rekao da planira da se kandiduje za predsjednika.

Analitičari kažu da će Duterte željeti da neki saveznik dođe na tu funkciju kako bi ga zaštitio od mogućih sudskih procesa i političke osvete kada po isteku mandata ostane bez imuniteta.

Ankete pokazuju da Duterte uživa veliku popularnost na Filipinima uprkos njegovom kontroverznom prokineskom stavu, ratu protiv droge u kojem su ubijene hiljade osumnjičenih dilera, te javnih kritika na račun odnosa njegove vlade prema epidemiji koronavirusa.

Bonus video: