Cikade odložile let novinarima koji prate Bajdenovu posjetu Evropi, jedna "napala" i predsjednika SAD

Portparolka kompanije Delta Erlajnz potvrdila je za Vašington post da su cikade unutar motora spriječile avion da poleti, zbog čega su bili potrebni novi avion i novi pilot

4619 pregleda 5 komentar(a)
Jedna cikada "napala" je i Bajdena, Foto: Reuters
Jedna cikada "napala" je i Bajdena, Foto: Reuters

Čarter let novinara koji prate posjetu predsjednika Džozefa Bajdena Evropi odložen je najmanje pet sati u utorak uveče, pošto su cikade - veliki insekti koji su se trenutno u ogromnom broju izlegli u regionu - po svemu sudeći zapušili motore aviona, javio je Glas Amerike.

Mediji prenose da je avion za novinare trebalo da poleti sa aerodroma u Virdžiniji u utorak u 21.00 po lokalnom vremenu.

Međutim, novinarima okupljenim u obližnjem hotelu, rečeno je da je polazak odložen zbog "problema sa cikadama" i da avion neće poletjeti prije 2.40 noću.

Portparolka kompanije Delta Erlajnz potvrdila je za Vašington post da su cikade unutar motora spriječile avion da poleti, zbog čega su bili potrebni novi avion i novi pilot.

Još nije poznato koliko je cikada ušlo u motore i na koji način su poremetile mehanizam.

Vašington je među 14 država, pretežno na istočnoj obali SAD, koje periodično preplave cikade.

Milijarde insekata pojavile su se prošlog mjeseca nakon što su 17 godina provele ispod zemlje u obliku larve, da bi zatim odbacile svoje ljušture i počele da se pare, uz snažan zvuk krila.

Kada su u velikim grupama, zvuk cikada može da bude zaglušujući i čuje se kilometrima daleko.

Iako su potpuno bezopasne, ove bube su, po svemu sudeći, svuda na području Vašingtona.

Čak i Bajden nije bio pošteđen, pošto ga je "napala" jedna cikada dok se danas ukrcavao u predsjednički avion, uz poruku novinarima - Čuvajte se cikada.

Bonus video: